Ловци отстреляха две заразени с африканска чума диви прасета в Котленско

Две диви прасета с африканска чума по свинете са отстреляни по време на лов в землището на котленското с.Нейково. Заболяването им от острата зараза е установено при изследване на проби, взети от труповете на дивите животни. Със заповед на директора на РДГ - Сливен Златка Азманова е определена 3-километрова зона около мястото на отстрела, която е забранена за всякакви дейности през следващите 30 дни, съобщиха от областната епизоотична комисия. В определаната зона "Б" с обхват 25 кв.км е разрешен лова без кучета, а в зона "В" е допустимо ловуването с кучета, при спазването на необходимите мерки за биосигурност.

Предстои да бъдат определени ветеринарните аптеки в областта, които ще доставят дезинфектанти и вещи, необходими на ловните дружинки за обеззаразяване и вземане на проби от убитите диви прасета.

Това е вторият случай на африканска чума по свинете в Сливенска област. Първият бе регистриран неотдавна, когато в района на сливенското с.Сотиря, в канавка край пътя бе открит труп на животно, болно от опасната инфекция.

На снимката: Заседание на областната епизоотична комисия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"