Лойд Остин крил от Байдън близо месец, че е диагностициран с рак

Заболяването от рак на американския министър на отбраната Лойд Остин и последвалото му болнично лечение са били крити от американския президент Джо Байдън в продължение на около месец. Това признаха от Белия дом, след като силно необичайното изчезване на Остин предизвика въпроси за ръководството на армията на Съединените щати.

След дни на отказ да оповести подробности, днес Пентагонът представи за първи път пълна информация за здравословните проблеми на министъра. Според лекари от военномедицинския център "Уолтър Рийд" 70-годишният Остин е бил диагностициран с рак на простатата по време на рутинен преглед в началото на декември. Последвала е лека хирургична операция на 22 декември, след която обаче се е наложило повторно приемане на министъра на 1 януари заради усложнения.

Заместничката на Остин – Катлийн Хикс, също е била държава в неведение в продължение на дни, дори след като на 2 януари й е било казано да поеме част от неговите задължения, докато е била на ваканция в Пуерто Рико, предаде БТА.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Байдън не е знаел за хоспитализацията на Остин до четвъртък (4 януари). „Той (Джо Байдън) бе информиран едва днес сутринта, че първоначалната причина за хоспитализацията е рак на простата“, каза Джон Кърби и допълни, че никой в Белия дом не е знаел за заболяването на министъра.

Остин и Байдън са разговаряли в събота и остава неясно защо президентът на САЩ е научил тази новина едва сега.

Операцията, която Остин е претърпял на 22 декември, изисква пълна упойка, информира медицинският център, но уточни, че министърът на отбраната е бил в съзнание по време на интервенцията. От болницата дават оптимистична прогноза за възстановяването му, но предупреждават, че може да отнеме време.

Министърът на отбраната е вторият в йерархията след президента във веригата на военното командване на САЩ и неговите задължения включват да бъде на разположение постоянно, за да реагира на всяка заплаха за националната сигурност. Това включва постоянна готовност да влезе в подсигурена комуникация с други длъжностни лица в случай на ядрена атака - нещо, което би било трудно от легло в интензивното отделение, посочва Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"