Лондон и Брюксел на нож за Брекзит

Барние представи проектодоговор за развода

Мей категорично отхвърли предложението на ЕС за границата с Ирландия

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние представи вчера проектодоговор за условията по излизането на Великобритания от съюза, който предизвика остра реакция от Лондон.

Кралството се възпротиви най-много на предложението за границата с Ирландия, което на практика оставя Северна Ирландия (която е част от Великобритания) в общия пазар и митническия съюз на ЕС и дори предвижда проверки на стоки, идващи от останалата част на Обединеното кралство.

Пред парламента в Лондон премиерката Тереза Мей заяви, че “нито един министър-председател на Великобритания не би приел” подобно предложение.

“Ако бъде въведен в сила проектът, който представи ЕК, това ще застраши общия пазар на Великобритания и териториалната й цялост”, обясни Мей. И допълни, че ще представи пред ЕК “кристално ясно” несъгласието си.

Проблемът с границата е един от най-тежките въпроси в преговорите за Брекзит. Идеята е да се избегне “твърда граница” с Ирландия (член на ЕС), която би застрашила мирното споразумение от 1998 г. В предложението на Брюксел въпросът е решен чрез въвеждането на “обща регулаторна зона” на острова Ирландия, на който се намират Република Ирландия и Северна Ирландия, в която няма да има вътрешни граници и ще важат правилата на ЕС за свободно движение на стоки.

Евроскептичната британска “Партия на независимостта” определи идеята като опит на ЕС да “анексира” Северна Ирландия.

Следващата седмица в Брюксел предстои нов кръг от преговори за Брекзит с представители на Лондон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"