Лондон изпревари Париж по високи наеми

Най-скъпи са апартаментите в Женева

Цените стигат до 15 650 евро на кв. м

Най-скъпият град за наем на жилище в Европа е Лондон със средно 34 евро на кв. м на месец, като изпреварва Женева (32 евро на кв. м), Люксембург и Париж (по 30,50 евро на кв. м). За покупка на жилище най-скъпият град в Европа е Женева, показват данни на международна консултантска компания, която е анализирала данни за 63 града в 20 европейски страни.

Средната продажна цена на апартамент в анализираните градове е 5268 евро на кв. м. Цените варират от 1730 евро на кв. м в Лахти, Финландия, до 15 650 евро на кв. м в Женева.

Силното търсене на жилищни имоти съвсем не може да бъде удовлетворено от предлагането, което ще доведе до ново нарастване на наемите, посочват от консултантската компания. При тези пазарни условия осигуряването на достъпни жилища за голяма част от населението става все по-невъзможно, а жилищната криза заема челно място в политическия дневен ред в Европа, казва проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания.

Наемите на жилища са нараснали до средно ниво от 18,16 евро на кв. м на месец в анализираните от консултантите градове. Сред причините за това е, че предлаганите жилища под наем са ограничени. Същевременно самите имоти са скъпи, а разходите на собствениците за финансиране на покупката и за поддържане на жилищата нарастват. Собствениците на имоти се опитват да прехвърлят на наемателите повишените си разходи, което води до вдигане на наемите в редица градове в Европа. Самото строителство на жилища също поскъпва, а сред причините за това са по-строгите еко регулации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"