Лондон ще екстрадира Асандж към САЩ

Под заплаха от 175 г. затвор за шпионаж

Вашингтон даде гаранции за здравето му

Адвокатите му ще се опитат отново да обжалват

Основателят на мрежата за разкрития „Уикилийкс“ Джулиън Асандж е една стъпка по-близо до екстрадиране от Обединеното кралство в САЩ след като американското правителство спечели последната фаза в правната битка с британското правосъдие.

Вашингтон обжалва решение на британски съд през януари, че основателят на „Уикилийкс“ не може да бъде екстрадиран заради загриженост за психическото му здраве. Съдиите в петък  постановиха, че рискът от самоубийство е бил премахнат след дадените гаранции от страна на САЩ, посочва кореспондентът на БНР на Острова.

Асандж е издирван в Америка по повод на публикуването на хиляди строго секретни военни документи през 2010 и 2011 година.

Сега съд от по-висша инстанция прецени, че решението на съдията от януари за рисковете за Асандж е било взето на базата на предположения, че той ще бъде държан при много строги затворнически условия, ако бъде екстрадиран.

Американските власти обаче по-късно дадоха гаранции, че няма да се стигне до строги ограничения в затвора, освен ако Асандж не извърши действия в бъдеще, които биха изисквали подобни мерки.

Все още не е ясно дали Асандж може да продължи да обжалва екстрадирането си, въпреки че от защитата му вече изразиха подобно намерение.

Ако бъде признат за виновен в Америка, Асандж може да получи до 175 години затвор, твърдят негови адвокати. От американското правителство обаче казват, че най-вероятно присъдата ще бъде от 4 до 6 години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"