Лопес Обрадор отрече части от Мексико да са под контрола на наркокартели

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отрече днес части от страната му са под контрола на наркокартели, предава Ройтерс. Обрадор направи това изявление в отговор на неотдавнашни коментари на американския държавен секретар Антъни Блинкън, отбелязва агенцията.

На изслушване в Конгреса тази седмица Блинкън заяви, че "с право може да се каже", че отделни райони в Мексико са под контрола на наркокартелите и не на правителството.

"Това не е вярно", отговори Лопес Обрадор на редовна пресконференция. "Няма част от страната, където да цари безвластие", добави той.

Освен това Блинкън каза, че опиоидът фентанил, идващ от Мексико, убива както американци, така и мексиканци.

Лопес Обрадор отрече Мексико да носи отговорност за трафика на наркотици в съседната страна. "Повече фентанил влиза директно в САЩ и в Канада отколкото в Мексико", каза той миналата седмица.

Лопес Обрадор заяви още, че фентанилът всъщност се пренася през границата от американски жители, а не от нелегални мигранти, и отчасти отдаде причините за проблема на загубата на семейни ценности и липсата на подкрепа за семействата от страна на американското правителство.

Днес обаче тонът му по адрес на САЩ беше по-мек, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на правителството на Лопес Обрадор Мексико е увеличило драстично полицейските акции срещу нарколаборатории, но според настоящи и бивши служители на силите за сигурност тези данни не са достоверни, установи разследване на Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"