Лора Караджова: Не можах да откажа на Мариан Вълев да играя във филма „Чалга“

 

С Марсел продължаваме да сме влюбени, както в началото

Баща ми много глези внуците, докато аз съм по-строга

Дано младите хора не тръгнат по кратките, но унищожителни пътища

Всеки ден се ядосвам на нашите политици

Талантливата Лора Караджова се качва за първи път на голямата сцена едва 17-годишна. В началото тя има желание да се представя само с първото си име, но заради нашумялата тогава група „Лора“, решава да добави и фамилията си. Тя е наследила голямата си певческа дарба от своя баща – вокалът на култовата група „Сигнал“ – Йордан Караджов.

Красавицата е завършила „Английска лингвистика" в НБУ, но винаги музиката е била на първо място за нея. Дебютният й самостоятелен албум – „Недей да спиш“ излиза през 2009-та година и включва 12 песни, сред които е и нейната версия на песента на „Сигнал“ -„Сляп ден“, както и супер успешния й дует с GoodSlav – „Нека бъде лято“, която става като химн на лятото и всяка година присъства в плейлистите на радиостанциите. Лора прави много хитови колаборации и с Бобо, Криско, 100 Kила, „Ball Face“, Кристо и „Ъпсурт“, с които прави съвместни концерти.

През 2021 г., певицата стана Перлата в популярното шоу „Маскираният певец“, а тази година прави дебюта си в киното и вече планира да се завърне по-активно в музиката.

- Лора, ти дебютираш на голям екран в новия филм на Мариан Вълев „Чалга“, в ролята на поп фолк звездата Аврора. Имаше ли колебания дали да приемеш тази провокативна роля и имала ли си и други предложения да се снимаш в киното? 

- Имах колебания, дори по принцип аз бях против изобщо да се снимам във филм, или сериал, защото мисля че всеки трябва да прави това, в което се е усъвършенствал, а аз се чувствам много по-добре като певица. Мисля, че една актриса ще се справи по-добре с дадена роля, защото все пак за това е учила.

Преди „Чалга“, ме бяха поканили за роля в сериала „С река на сърцето“, като тогава бяха видели в мое лице една от героините и бяха убедени, че искат да съм аз, но отказах. Ако ми бяха предложили да играя певица – щях да се съглася, но тази роля нямаше нищо общо с мен. Интересно съвпадение е, че само след месец ми се обади Мариан Вълев и ми каза, че в новия му филм има героиня, която е певица и много иска аз да я изиграя! В този случай нямаше къде да ходя, защото се случи това, което си бях помислила преди месец и той ми предложи точно роля на певица!

- Какви отзиви получи за дебютната ти роля от твоя баща – легендарният вокал на „Сигнал“ Йордан Караджов?

- Точно днес сутринта той ми се обади: „Ало, певицата Аврора, как си певицата Аврора?“ (Смее се.) После ми каза: „Много добре си се справила!“ Той се кефи на всякакви неща, които се случват в творческия ми път – много одобрява участието ми във филма и нямаше забележки, но предполагам, че ако започна да пея чалга няма да го одобри. (Смее се.) Аз самата се притеснявах от това, че в „Чалга“ имам малко груб език и реплики към момичето, което играе главната героиня, но в крайна сметка това не съм аз, а играя роля. Като цяло, беше много силно изживяване за мен - срещнах се с готини актьори и певци и беше едно различно нещо в живота ми. Много съм благодарна на Мариан, че ме е видял в тази роля и е преценил, че мога да се справя добре с нея.

- Как се почувства в образа на чалга певица, както и когато ти се наложи да пееш в този чужд за тебе жанр?

- Беше ми трудно - по принцип не харесвам чалгата и никога не бих пяла този стил. Като актриса също ми беше доста трудно да си казвам репликите, защото изпитвах огромно притеснение, както когато преди 20 години за първи път се качих на сцената. Тази сценична треска се върна – много треперих и се притеснявах, но се справих доста бързо, което е голяма победа за мен. Не ми беше лесно и когато трябваше да изпея песента на Азис - „Сен Тропе“, защото е далеч от мен, но нямаше как - отидох в студиото и я записах. След като излезе филма, много хора, които слушат фолк, ми споделят, че искат да имат и тази версия на песента и да си я слушат, което ме радва, въпреки че този стил ми е чужд.

- Главната героиня във филма е решена дори да проституира, но да сбъдне мечтата си да има силиконов бюст и да стане чалга звезда. Според теб, това не е ли прекалено висока цена, която да платиш за мечтите си?

- Според мен е доста висока цена и както казах - ако разчиташ на таланта си, доста по-лесно би стигнал до целта и мечтата си, отколкото да продадеш тялото си и да се подложиш на пластични операции! 

- Съгласна ли си с Диляна Попова, че тази мода по огромните и неестетично направени силиконови устни и бюстове, вдъхновена от чалгата, се превръща в нов вид заболяване?

-Това е някаква тенденция, която пак чалга културата предпочита, въпреки че в Америка също обичат много едри, пищни бюстове и форми, явно е световна тенденция, която не е много лицеприятна. Днес вече се губи елегантността от 70-те години, когато една жена е била много по-изящна и стилна. Виждала съм картини и карикатури на световни автори, които правят рисунки на сегашната жена, в сравнение с тази отпреди 30-40 години и резултатът наистина е комичен...

- Двете с Диляна играете гимнастички в един от твоите клипове - „Моя собствена игра“, а във филма „Чалга“ си партнирате с истинско „златно момиче“ – Цвети Стоянова. Какви са впечатленията ти от нея, тя също като теб дебютира на голям екран?

- Честно да си призная - не знаех, че това е дебюта й, защото се справя изключително добре! Тя играе доста основна роля в „Чалга“ и нейното излъчване пасва идеално за героинята й във филма. Мариан е уцелил точното лице за тази героиня и съм изумена от начина, по който тя играе, просто й правя евала! С Цвети си допаднахме и си говорихме почти през цялото време – много приятно и талантливо момиче.

- Защо според теб има толкова музикални телевизии, които популяризират чалгата, а повечето певци от другите жанрове сте принудени да се борите сами?

-Трудно ми е да отговоря, просто нашият народ явно много обича този стил музика и всички медии се водят от това, защото повечето хора искат да го слушат. Има публика и за другите жанрове - за всеки има място под слънцето, стига да е качествен продукта, но истината е, че болшинството харесват поп фолк. Самата ни култура, поведението, стилът на обличане и общуване – всичко е повлияно от този жанр. 

- Какво мислиш за това, че известни рапъри вече минаха към чалгата и не крият, че печелят доста добре?

- Това си е предателство към творчеството, защото ако ти си отдаден на него, по-добре прави това, което сърцето ти казва, но някои са избрали да имат, а не да бъдат, въпреки че така не могат да се похвалят със стойностно творчество.

- Ти самата не планираш ли вече да се завърнеш на сцената и да запишеш нови песни, след дългата пауза, която направи?

- О, разбира се! Никога няма да оставя пеенето, но още съм в творческа пауза, може би още ме тресе майчинството! (Смее се.) Въпреки това, не съм се отказала, просто има такива периоди, когато имаш нужда от почивка и презареждане. В момента имам няколко нови песни и много ми се искаше да пусна нещо за лятото, но може да го оставя за есента - не обичам да си давам точни срокове.

- Личи ти, че си много обичана и обичаща жена. С твоя любим мъж - Марсел Рохас, продължавате ли да сте така влюбени, както в началото на връзката ви?

- Абсолютно съм все още толкова щастлива, както в началото и дори още повече го обичам! Марсел е много всеотдаен в грижите за мен и семейството ни и продължаваме заедно в същия дух.

- Той умее ли да ти прави комплименти и да те кара да се чувстваш на седмото небе?

- Да, той постоянно ми прави комплименти. Един мъж трябва да прави комплименти на жената до него, защото тя доста разчита на тези думи, за да се чувства добре и ако не ги чуе от мъжа си няма как да се чувства пълноценна, а Марсел ме кара да се чувствам пълноценна и много щастлива.

- А минавала ли ви е мисълта за сватба и за още едно дете?

- Не сме привърженици на идеята за сватба, за нас това е загуба на време и пари, които могат да се дадат за нещо по-стойностно. Ние знаем, че сме един за друг, а сватбите днес вече не са и чак толкова модерни. С Марсел живеем заедно от пет години, той се грижи и за първото ми дете, какво повече може да искам?! Мислили сме и за трето дете, но ще стане малко сложно и в момента не ни е на преден план.

- Йордан Караджов не крие, че обожава внуците си, те също сигурно много го обичат. Той глези ли ги, или е по-строг с тях?

- Те само като разберат, че отиват при баба и дядо и направо умират от кеф! Баща ми много ги глези и често ги води да им купува играчки – няма лошо, при баба и дядо е безкрайна игра, докато ние сме по-строги и повтаряме на Алиса да си учи уроците... При тях децата постоянно рисуват и пеят, даже се обличат в различни костюми и им е забавно. Освен това, майка ми готви невероятно и им прави страхотни шоколадови торти, въобще и при нас ги има типично бабешките истории с внуците и яденето! (Смее се.)

- Преди да се сдобиеш с малкия Матео, беше казала, че според теб е по-лесно да гледаш момиче, отколкото момче. Сега оправдаха ли се очакванията ти?

- Не! Мисля, че всяко дете е палаво, ако е тихо и спокойно значи нещо не е наред! Ако една гора е тиха значи нещо не е наред – там трябва да има песни на птички и всякакви звуци, при децата е същото. При всяко едно дете има трудности при отглеждането му – не е лесно, но се справяме. 

- Матео прави ли вече пакости вкъщи?

-Той е почти на три години, но вече е маниак на тема коли! Много обича да „открадне“ ключовете на колата, а после отива - качва се и знае къде да пъхне ключа и какво да прави, добре че не може още да пали двигателя. (Смее се.)

- А дъщеря ти Алиса прилича ли на теб и каква си мечтае да стане?

- Мечтае си да стане космонавт – това е желанието й в момента! Иначе е доста музикална, но повече я влекат танците. Тя е много фина млада дама, голяма кокетка е и дори е по-суетна от мен. Преди да излиза отделя 40 минути само за косата си... 

- Кой е най-важният урок, който си научила от баща ти и ти самата на какво учиш децата ти?

- От баща ми съм научила, че трябва да си постоянен в това, което обичаш, да си отдаден на семейството си, да се грижиш за него и да бъдеш добър и честен човек. Моите деца също ги уча на основните неща, въпреки че Матео е още малък, но Алиса я уча, че не трябва да се лъже, да се краде и да не сме агресивни, а да сме добри един към друг и да си казваме, че се обичаме. 

- Предстоят избори. Ще гласуваш ли и ядосваш ли се понякога на родните политици?

- Със сигурност ще гласувам! Всеки ден се ядосвам на нашите политици, защото има елементарни неща, които трябва да се направят. Например, пред очите ти се сриват разни неща, а за тях вземат пари от нашия джоб, но после нищо не се случва. Преди няколко дена се прибрах от Австрия, като пътувахме с колата през цяла Европа и пътя навсякъде беше перфектен, но в момента, в който минахме границата и стана ужасяващ! Ядосвам се за такива неща, крайно време е това да се оправи и да имаме нормални улици. Навсякъде е така – не само пътищата, но и здравеопазването, и образованието и какво ли не... Доста неща у нас куцат и е време това да се промени. 

- Случват ли ти се чудеса в живота?

- Постоянно ми се случват чудеса, дори като изляза сутрин и погледна колко е красиво навън – това си е истинско чудо! Всеки ден благодаря на Господ за това, което ми е дал – животът е чудо и човек трябва да го изживее пълноценно!

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Светла Йорданова

Този уебсайт използва "бисквитки"