Лудогорец не е непобедим - Ботев Пловдив спечели Купата на България

Ботев (Пловдив) победи с 3:2 Лудогорец и спечели Купата на България пред над 10 000 свои фенове на Националния стадион "Васил Левски". Изненадващо титуляр на вратата на шампионите бе юношата Дамян Христов, който пази за дубъла на "орлите" във Втора лига, а титулярът Серджио Падт не бе дори в групата.

Головото шоу бе обагрено в жълто не само по трибуните. Още в четвъртата минута Антоан Конте вкара гол с глава и накара ултрасите на "канарчетата" да изпаднат в екстаз. Той засече топка след центриране на Ивелин Попов. В 8-та минута Квадво Дуа изравни след триходова комбинация между него, Кайо Видал и започналия атаката Рик Джонатан. В 15-ата минута Дуа не успя да застраши вратата на пловдивчани след свой удар. В 31-ата минута стражът на Ботев Ханкич спаси шут на Педро Нареси. В края на първата част Ботев отново поведе с попадението на Мартин Секулич за 2:1, след като Джеймс Ето`о изведе хърватина зад гърба на защитата. Голмайсторът обаче удари в главата стража Дамян Христов, който получи медицинска помощ и бе заменен от Пламен Пепеляшев. Третият страж на Лудогорец вероятно е с комоцио и съмнения за фрактури и бе откаран с линейка в болница още на полувремето.

След почивката, в 58-ата минута Ботев поведе с 3:1. Сонко Сундберг сгреши, а Мохамед Брахими след собствен рейд отляво насочи топката към Уме Емануел, а той отбеляза третия гол за пловдивчани. В 71-ата минута Руан Круз отбеляза в полза на Лудогорец за 2:3. В 76-ата минута Педро Нареси падна на земята, след като Секулич го удари в лицето. Последва леко напрежение на терена, след което жълти картони получиха Брахими, Нареси и Джеймс Ето`o.

Почти всичко беше ясно, но тогава дойде драмата. В 99-ата минута, в последната възможна секунда на даденото продължение, съдията Драгомир Драганов беше привикан от ВАР да гледа ситуация, при която Антоан Конте прави фаул в защита и сваля футболист на Лудогорец в наказателното поле. Реферът отсъди дузпа, а феновете по трибуните започнаха да викат "Мафия!" Руан Крус обаче изпусна...

Шампионите от Разград бяха детронирани, а Пловдив ликува след края на финала в турнира за Купата на България за 4-и път в историята на Ботев. 

Президентът на Лудогорец Кирил Домусчиев изгледа загубата на тима си от трибуните. 

След успеха на Ботев стана ясно, че Левски и Локомотив (Пловдив) няма да участват в европейските клубни следващия сезон. Носителят на Купата ще играе в Лига Европа, а второто място в шампионата ще донесе на заемащия го първата директна квота за квалификациите на Лигата на конференциите, а втората ще получи победителят от баража между третия и седмия в класирането.

Черно море и ЦСКА са втори и трети към момента с по 66 точки, докато Левски и Локо (Пд) са четвърти и пети с по 55. До края на шампионата обаче остават само три кръга и така "сините" и "смърфовете" не могат да настигнат "армейците" и варненския тим. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"