Лук и розмарин помагат при алергия

Изключете гроздето и виното от менюто си

При алергии съветът е да ядете повече лук, за да облекчите симптомите им. Скромният лук съдържа висока доза кверцетин, специален антиоксидант, който помага за облекчаване на възпалението и спира производството на хистамин от имунните клетки. По този начин кверцетинът намалява симптомите на алергията. Това не е единственият продукт, който може да се “похвали” със съдържанието на големи количества от този антиоксидант. Диетата при алергии включва още ябълки с кората и черен чай.

За да може имунната система да реагира адекватно на алергените, без всеки път да провокира враждебните действия, които търпим под формата на хрема, сълзене на очите, обриви и дори подуване, е необходимо да се създадат най-удобните условия за имунните клетки. За тази цел специално място в алергичната диета се отделя на киселите млека с живи култури. Именно този продукт максимално бързо и деликатно осигурява здрава чревна микрофлора и нормализира функционирането на имунните клетки.

Пикантните билки в диетата за алергии играят много по-голяма роля, отколкото обикновените подправки. Това важи особено за розмарин, риган, майорана, маточина и градински чай. Поради високото си съдържание на масло от розмарин, тези билки имат изразени противовъзпалителни свойства и същевременно помагат за намаляване на симптомите на алергия.

Пикантните билки са подходящи за всяко ястие и гарнитура, така че ги използвайте при всяка възможност.

Има редица храни, които по една или друга причина могат да предизвикат алергични реакции и затова е по-добре да ги изключите от менюто си. Сред тях са мед (може и само един вид), тлъсто червено месо, както и плодове и зеленчуци, които предизвикват така наречената кръстосана реакция. Например, хората с алергии към полени от бреза често изпитват неприятни симптоми, когато ядат ябълки или сливи. По правило при този вид реакция топлинната обработка на продуктите помага - алергията може да се “предизвика” към пресни ябълки, но не и към ябълков компот. Освен това малко хора знаят, че силното главоболие след чаша червено вино не е нищо повече от алергична реакция. Факт е, че наред с танини и флавоноиди, люспите на гроздето съдържат хистамин. Това означава, че е по-добре да не включвате грозде и вино в диетата при алергии.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"