Лукашенко заяви, че една трета от беларуската армия е край границата с Украйна

Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че Украйна е разположила повече от 120 000 войници по границата си с Беларус и че в отговор на това Минск е разположил близо една трета от въоръжените си сили по цялата обща граница, съобщи държавната агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

Той не уточни точно колко войници са били разположени по протежение на границата.

Професионалната армия на Беларус има около 48 000 войници. Има и около 12 000 военнослужещи в държавните гранични войски според военния баланс за 2022 г. на Международния институт за стратегически изследвания, отбелязва Ройтерс. 

„Виждайки тяхната агресивна политика, ние въведохме там и поставихме в определени точки – в случай на война, те биха отбранявали – нашите военни по цялата граница“, цитира БелТА интервю на Лукашенко за Руската държавна телевизия "Русия-1".

Вчера от Киев казаха, че няма признаци за струпване на беларуски войски по общата граница.

Освен това, Лукашенко заяви, че подготвя гражданите за бъдещото си оттегляне от поста на държавен глава.

"Всички си мислят следното: "30 години са много, това е лудост". Има само няколко души, които работят по 30 години (като президенти). И хората свикнаха с това: той е тук и никой друг... Погрешно е. Подготвям хората за този ход (напускането на президентския пост), не искам да има разочарование или провал", каза беларуският президент.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"