Луксозна яхта с 3 вида дрога за 1,2 млн. лв. заловиха в Царево (обзор)

Акция на граничари, митничари и прокуратурата в Бургас

Българин и румънец искали да отплават към наркопазара в Истанбул 

72 часа арест за трафикантите

Луксозна яхта, натъпкана с наркотици, е задържана на пристанището в Царево. На борда ѝ са арестувани българин и румънец.
Двамата поискали разрешение да отплават за Истанбул и на лодката пристигнали за проверка служители на “Гранична полиция” и Агенция “Митници”. Опитните полицаи и митничари бързо открили тайници, от които започнали да вадят пакети и пликове с 3 вида дрога - марихуана, хапчета синтетичен наркотик метамфетамин и кокаин на прах.

Двамата “мореплаватели” били оковани с белезници, повдигнати са им обвинения за наркотрафик и са пратени за 72 часа зад решетките, предстои прокуратурата да поиска от съда да им наложи постоянна мярка “задържане под стража”, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Яхтата е с 10 метра дължина, сравнително нова, произведена през 2020 година. Собственост на търговско дружество, което се управлява от двама българи, но днес не стана ясно дали задържаният нашенец е единият от тях. Той нямал криминално досие, но аверът му румънец бил добре известен на полицията в родината си като наркодилър. През 2016 г. чужденецът бил хващан с дрога и у нас и според разследващи цял живот досега се е занимавал само с престъпна дейност.

123 пакета с марихуана от около 500 грама всеки, били открити в един от матраците на леглото в яхтата. В същия тайник имало и найлонов плик със 120 хапчета с три различни цвята метамфетамин, както и пакет с 600 грама кокаин. По цени на съдебната система стойността на дрогата надминава 1 млн. и 200 хиляди лева, но ако дозите бяха стигнали до наркопазара в Истанбул, цената можеше да стане от 5 до 10 пъти по-висока, прогнозират криминалисти. В момента цените на наркотиците в Турция са изключително високи заради голямо търсене в резултат на мерките на властите срещу вносители, производители и организирани престъпни наркогрупи.

“Искаме да покажем, че морската ни граница се охранява много добре и подобен трафик ще бъде много по-труден оттук нататък. След влизането ни в Шенген по въздух и вода трябва да покажем, че можем да пазим границите си”, заяви шефът на “Гранична полиция” старши комисар Антон Златанов.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"