Да отворим старите тефтери
Във всеки стар тефтер на баба или майка има записана по някоя и друга рецепта, която е „коронният номер“ на домакинята. Често подобни ястия са обозначени като английски, френски и т.н., защото наистина идват от чужбина. С тях без грешка ще се отсрамите пред гости и ще зарадвате домочадието.
Печенето на месо във фурна не е проста работа. Майсторлъкът започва още с избора на месото. Ако е на малки парчета, може да се изсуши, ако е цяло – има опасност да прегори по краищата, а вътре да остане сурово. Добре е да се шпикова и маринова поне час-два предварително.
Времето за печене на свинското на 180 градуса е горе-долу по 25 минути за всяко половин кило. Агнешкото с плънка отначало се пече на 220 градуса 45 минути, а после на 180 градуса – по 15 минути за всяко половин кило. Телешкото се пече на 180 градуса – по 25 минути за всяко половин кило. Пилето става най-добре на 180 градуса – по 20 минути за всеки половин килограм.
Унгарски гулаш
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
3 ч. ч. телешки бульон
2 гл. лук
5 ск. чесън
3 червени чушки
0,5 ч. ч. доматен сок
3 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кафява захар
3 дафинови листа
2 с. л. балсамико
1 ч. л. смлян ким
сол, черен пипер, магданоз
3-4 с. л. олио
заквасена сметана
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера загрейте олиото. Добавете нарязаното на кубчета телешко месо и го овкусете със сол и черен пипер. Когато придобие златист цвят, добавете накълцания лук и чесън и запържете за няколко минути. Добавете нарязаните на дребно пиперки и оставете още 2-3 минути. Сложете балсамикото и оставете така още няколко минути да се редуцира. Добавете телешкия бульон заедно с доматения сок. Овкусете със сол, черен и червен пипер, магданоз, ким и дафинов лист и 1 ч. л. захар. Оставете да къкри на слаб котлон около час, час и половина или докато сосът се сгъсти до желаната консистенция. Сервирайте с лъжица заквасена сметана.
Свинско с кнедли по чешки
Необходими продукти:
6 свински вратни пържоли
1 ябълка
1 морков
1 голяма гл. лук
3-4 стръка целина
1 с. л. масло
2 с. л. захар
дафинов лист
олио
250 мл чешка бира
сол, черен пипер
брашно за овалване
За кнедлите
4 филии сух хляб
1 с. л. масло
1 с. л. олио
2 яйца
50 мл прясно мляко
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Поръсете пържолите със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Запържете ги за кратко от двете страни. Ястието се готви в глинен или стъклен съд, който не се захлупва. Поставете запечатаните пържоли в съда за печене. В същия тиган и мазнина добавете нарязаните на едро ябълка, лук, стръкчета целина, морков. Добавете захарта и дафиновия лист, още черен пипер и сол. Задушете ги за кратко. Изсипете зеленчуците в съда за печене. Хубаво е те да са отдолу. Изсипете бирата и поставете в загрята фурна. Печете на 150 градуса час, час и половина. Ако е нужно, добавете малко вода. Сервира се с отделно приготвените кнедли. За тях се маха кората на хляба и той се нарязва на кубчета. Маслото и олиото се загряват леко, яйцата се разбиват с млякото. Кубчетата хляб се заливат с млякото с яйцата, добавят се маслото и олиото, подправя се със сол и черен пипер и се оставят 5 минути. Сместа се изсипва в плик за печене, затваря се добре и отгоре се увива във фолио, за да не влиза вода. В тенджера се кипва вода. Рулото се поставя в нея, притиска се с чиния и се вари около 30 минути. Изваждаме, оставяме малко да се охлади, разопаковаме и нарязваме кнедлите на филии.
Грузински хинкали
Необходими продукти:
За тестото
500 г брашно
250 мл студена вода
1 ч. л. сол
За пълнежа
500 г говежда кайма
2 глави лук
500 мл вода
кориандър, магданоз, сухи подправки
сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Омесете твърдо, но еластично тесто и го оставете настрана покрито за 2 часа да втаса. През това време настържете лука и го смесете с каймата. Нарежете и добавете зелените подправки, подправете със сол и пипер. Започнете да наливате по малко вода и непрекъснато разбърквайте. Трябва да се получи рядка консистенция, в която лъжицата не може да стои изправена. Приберете пълнежа в хладилник за 1 час. Разделете тестото на равни топчета (16-20) и от всяко разточете кръг колкото длан с дебелина 2 мм. Краищата да са по-тънки от центъра. Сложете кръгчето в чашка и сипете 1 с. л. от пълнежа. Прищипете краищата като бохча, като последната гънка завийте в посока обратна на часовниковата стрелка, така че да обхване останалите. Отрежете с нож връхчето на опашката. Така приготвените вързопчета пуснете на порции във вряща подсолена вода за 14 минути, като ги разбърквате от време на време, за да не залепнат. Извадете с решетъчна лъжица и подредете в чиния.
Пикантни рулца по италиански
Необходими продукти:
800 г свинско контрафиле
150 г пушени гърди
2 гл. червен лук
3-4 кисели краставички
1 с. л. горчица
сол, черен пипер
За соса
1 с. л. брашно
1 каф. ч. вино
1 с. л. доматено пюре
2-3 ск. чесън
2-3 с. л. масло и олио
горчица, лимонов сок
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското филе на тънки филийки, начукайте ги и ги подправете със сол и черен пипер. Нарежете на кубчета пушените гърди, лука и киселите краставички. Смесете ги с малко горчица и разпределете плънката върху месото. Завийте на рулца и ги завържете с конец. Наредете ги в тавичка, в която е сгорещена мазнина. Запържете леко. Прибавете брашното, размито във виното и доматеното пюре, добавете малко горчица, лимонов сок, чесъна. Похлупете с алуминиево фолио и задушете във фурната на 180 градуса около 40 минути.
Хит на седмицата
Английски кейк
Необходими продукти:
200 г размекнато масло
2 ч. ч. пудра захар
6 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
4 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
сушени плодове, портокалови корички, ядки
Начин на приготвяне:
Разделят се жълтъците и белтъците. Маслото се разбива с пудрата захар и постепенно се прибавят жълтъците, млякото и брашното, в което е размесен бакпулверът. Шестте белтъка се разбиват на сняг и се прибавят последни, заедно с ванилията. По желание се слагат сушени плодове, портокалови корички, ядки. Формата се маже и посипва с брашно. Пече се веднага в затоплена на 200 градуса фурна, която след 10 минути се намалява на 180 градуса.