След успешна година любимецът на публиката, когото сравняват с Веселин Маринов, планира ново музикално турне
Йордан Марков все още се смята за млад изпълнител, но той вече има зад гърба си три национални турнета и два самостоятелни албума с песни, написани от най-добрите наши композитори и поети. През декември в София се състоя заключителният концерт от тазгодишното турне “Да пеем заедно” с участието на Драгомир Драганов, Стефан Диомов и групата му “Петте сезона”. Йордан, който освен изпълнител е и организатор на сценичните изяви, е доволен от равносметката и чертае нови планове.
“Продължаваме по пътя на хубавата, стойностна българска музика и през тази година - казва той. - Тазгодишният проект се оказа много успешен с огромното аудиовизуално шоу, което направихме, с момичетата от балет “Дежа Вю” и песните, които бяхме подготвили. Вече имаме доста покани да гостуваме в различни градове, които не успяхме да обиколим през 2019-а. Освен това с моя екип работим по създаването на нов проект. Това ще бъде четвъртото ни музикално турне. Вече стана традиция по едно и също време на годината да посещаваме едни и същи градове и хората ни очакват.”
За тази година Йордан не предвижда да издава нов албум, защото не иска “да работи на конвейер”. По-скоро ще запише няколко видеоклипа към песни от албума си, издаден миналата пролет. Ще продължи и с другия си голям проект - конкурса за млади изпълнители “Дунавски звезди”, който организира в родния си град Силистра със съдействието на общината. Решил е той да бъде на едни и същи дати всяка година - 9, 10 и 11 септември. Лани са се явили над 100 деца от най-престижните школи в цялата страна, сега се очакват още повече. Съвсем скоро ще бъде отворен сайтът за записвания.
Тъй като постоянно е на път, Йордан няма време да се занимава с кулинария, но затова пък обожава гозбите на майка си, завършила Университета по хранителни технологии в Пловдив. Издава, че преди да си отиде в Силистра, не яде поне един ден, понеже знае, че там го очакват любимите му ястия, приготвени от мама.
Пържоли с гъбен сос
4 свински пържоли
2-3 глави лук
300 г. гъби
200 мл течна сметана
300 мл бульон
3 с. л. брашно
1 картоф (по желание)
масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Начуканите пържоли се посоляват, поръсват се с черен пипер и от двете страни и се пържат в половината от маслото. Когато станат готови, се слагат настрани и в същия съд се прибавят другата половина от маслото, лукът, нарязан на ситно, и се запържва до златисто. Прибавят се брашното с бъркане и нарязаните гъби, запържват се, добавят се сметаната и бульонът и пак се разбърква. Накрая към соса се слагат и вече изпържените пържоли и ястието се задушава за около половин час на слаб огън. По желание се прибавя нарязаният на ситно картоф, посолява се, поръсва се черен пипер и се задушава до омекване на картофите и месото. Ако е необходимо, може да се прибави още малко месен бульон. Поднесете с гарнитура по желание.
Пиле по аржентински
500 г. пилешки гърди без кост
1 голяма глава лук
300 г. кашкавал, настърган
150 г. майонеза
100 г. сметана за готвене
сол, черен пипер
бял пипер
Начин на приготвяне:
В намазнен съд за печене (тава от йенско стъкло с капак или обикновена тава) поставете пилешките гърди. Върху тях подредете нарязания на колелца лук. Подправете с двата вида пипер и солта. След това обилно поръсете с кашкавала. Най-отгоре нанесете плътен слой от смесените майонеза и сметана, като го разпределите равномерно. Похлупете с капака и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Ако използвате обикновена тава, покрийте с фолио.
Свинско с кисело зеле
750 г. свинско месо, по-шарено
1/2 ч. ч. (100 г.) свинска мас
1,5 кг кисело зеле
1 ч. ч. зелев сок или вода
1-2 глави кромид лук
1 ч. л. червен пипер
4-5 лютиви чушки
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Месото се измива, нарязва се на големи парчета и се запържва в част от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният кромид лук. Прибавя се червеният пипер и се връща месото. Залива се с гореща вода и се оставя да ври на умерен огън. Зелето се почиства от твърдите части и се нарязва на тънки ивички, изсипва се в тава заедно с останалата част от мазнината и 1 ч. ч. зелев сок и се задушава във фурната до омекване. Тогава се прибавят свареното месо и лютивите чушки. Ястието се слага отново във фурната и се пече до готовност. Ако използвате зелев сок, не добавяйте сол.
Бананово руло
1 ч. л. канела
1 ванилия
2 ч. ч. смлени орехи
1 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. захар
8 белтъка
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг и постепенно прибавете захарта. След като сместа се сгъсти до положение отгоре да става на връхчета, изсипете смлените орехи и пресятото с бакпулвера брашно. Добавете ванилията и канелата. Внимателно с дървена лъжица разбъркайте сместа и я изсипете в тава, покрита с хартия за печене. Ореховият блат се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. След като е готов и още топъл, го навивате на руло и го оставяте така да изстине. През това време разбивате 100 мл сладкарска сметана и я обърквате с 1 кофичка заквасена сметана. Сметановият крем се разстила върху блата, нареждат се парченца банани и се навива на руло. Отгоре също се покрива с крема. Престоява на студено няколко часа и е готово.