Любимите рецепти на фолклегендата Ана-Мария

Разплаква чужденците с „Я кажи ми, облаче ле бяло“

Извисявала е глас пред Живков, Митеран, Горбачов, Фидел Кастро

Гласовитата фолклорна изпълнителка Ана-Мария признава, че никога не й е оставало време да се върти из кухнята, защото от 5-годишна започва да пее. Забелязана е от тогавашния държавен глава Тодор Живков и в продължение на 15 години неизменно присъства на официални приеми и държавни посещения, за да прославя България с гласа си. На невръстна възраст получава дипломатически паспорт и има привилегията да пътува с правителствения самолет и личния автомобил на Живков. Пяла е пред Франсоа Митеран, Михаил Горбачов, Фидел Кастро.

През годините Ана-Мария е била солистка на „Мистериите на българските гласове“, Ансамбъл „Филип Кутев", Държавен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, БНР, Берковската духова музика, формация „Иесис“- Гърция. Тя е една от малкото, която наред с автентичните народни песни, изпълнява, пише и налага авторски фолклорни композиции. Преди три месеца записа вечната българска песен „Я кажи ми, облаче ле бяло“ в аранжимент на Симеон Сомлев и виртуозното изпълнение на кавал и мей на Злати Петров. Поканена е да озвучи с нея дългометражен игрален филм, продукция на Нова Зенландия. Тази песен Ана-Мария представи на 21-вото издание на „Българската Коледа“ през декември 2023 г. Песента вече има свой видеоклип, заснет по идея на изпълнителката в родното й с. Панчарево около къщата, в която е отсядал ирландският журналист и голям застъпник на българската кауза Джеймс Баучер.

„Търсех точно тази символика с чужденец, защото знаем, че Баучер е обичал България като своя родина“, казва певицата. „Пяла съм акапелно тази разтърсваща песен в почти всички катедрали в чужбина. Звучала е в мое изпълнение в Амиенската и Руанските катедрали във Франция, в Алмудена в Мадрид, Сан Джовани ин Латерано в Рим, както и на още много свети места. Емоцията ми винаги е била изключително силна, тъй като дълбокият текст на тази песен отразява и моя живот – синът ми и семейството му от много години живеят в чужбина - разказва Ана-Мария. - Когато пеех в катедралите, чужденците усещаха тази моя несравнима емоция и плачеха заедно с мен… Уникално преживяване!“

Пълнени чушки с ориз

Необходими продукти:
1 кг чушки
2 глави лук
1 ч. ч. ориз
2 настъргани моркова
3-4 настъргани домата (или 1 консерва)
1-2 картофа
1 ч. ч. олио
1/2 вр. магданоз
сол, керевиз, чубрица, джоджен
1 ч. л. червен пипер
1 ч. ч. вода

Начин на приготвяне:
Чушките се почистват от семките. В 3/4 от олиото се задушава лукът, слагат се морковите, оризът, червеният пипер и 3-4 с. л. доматен сок. Сипва се малко вода. Вари се на тих огън под похлупак. Накрая се слагат подправките, разбърква се и се пълнят чушките. Подреждат се в тава. Нарязваме картофите на кръгчета, топваме всяко едно в брашно и го слагаме като капаче на чушка. Добавяме олио, останалите домати и чаша вода. Печем около 1 час.  

Качамак със сирене

Необходими продукти:
500 г царевично брашно
1 л прясно мляко
1 л вода
300 г сирене
120 г масло
сол, червен пипер

Начин на приготвяне:
Млякото, водата и половината масло, овкусени с малко сол, се слагат да заврат. След това котлонът се намалява и постепенно се добавяй царевичният грис с непрекъснато разбъркване. Вари се 1 минута на слаб котлон и се отстранява. В касерола или тиган се разтопява останалото масло и се запържва малко червен пипер. В отделен съд се натрошава сиренето. В тава се сипва ред качамак, поръсва се със сирене и се полива със запържения червен пипер, отново се слага ред качамак, натрошено сирене и запържен червен пипер. Сервира се топъл.

Спанак на фурна с яйца

Необходими продукти:
1 кг спанак
1 вр. пресен лук
1 ч. ч. домати
6 яйца
1 каф. ч. олио
40 г масло
1/2 вр. магданоз
1 коф. кисело мляко
4-5 скилидки чесън
150 г кашкавал
сол, черен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Спанакът се задушава почти до извиране на водата. Изваждаме го с решетъчна лъжица, слагаме го в олиото заедно с нарязания лук и доматите и задушаваме. Прибавяме подправките, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Запичаме 10-15 минути. С лъжица правим шест дупки в спанака, чукваме по едно яйце, настъргваме кашкавал и запичаме за 5 минути. Поръсваме с магданоз. Сервираме с кисело мляко с чесън и препържено масло.

Нахут с кисело зеле на фурна

Необходими продукти:
2 ч. ч. нахут от консерва
1/2 кисела зелка
2 глави лук или праз лук
3/4 ч. ч. олио
1 ч. л. червен пипер (1 с. л. доматено пюре)
сол, джоджен, чубрица, кимион
чесън по желание

Начин на приготвяне:
Нахутът се слага да кипне. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от олиото. Към него се прибавя нарязаното кисело зеле, малко вода и се задушава, докато омекне. Когато е готово, се прибавят червен пипер (доматено пюре), подправки по избор, чесънът и отцеденият нахут. Всичко се смесва, долива се малко от нахутената вода и се оставя да поври малко. Ако е необходимо, се посолява. Прехвърля се в тава или йенска тенджера. Отгоре се поръсва с останалото олио. Загрява се на силна температура и след като течността заври, се намалява на 180-190 градуса. Запича се, докато остане на мазнина и се получи златиста коричка.

Хит на седмицата

Маслини с ориз

Необходими продукти:
300 г маслини без костилки
1 ч. ч. ориз
2 стръка праз
1 с. л. доматено пюре
3 ч. ч. вода
1 каф. ч. олио
1/2 вр. магданоз
сол, черен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината с малко сол. Слагат се оризът и доматеното пюре и се залива с водата. Оставя се на слаб огън оризът да набъбне. Прибавят се черен пипер и джоджен и всичко се изсипва в тава. Отгоре се нареждат маслините. Пече се в силна фурна 15-20 минути. Поръсва се с магданоз.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"