Любимите рецепти на Цвети Разложка

Като притежателка на международния конкурс “Лейди Юнивърс” тази есен беше поканена да журира на най-мащабния конкурс в Русия - “Мисс Королева России”.

Ако си мислите, че красивите жени не умеят да готвят, това в никакъв случай не важи за Цвети Разложка - известен наш професионален модел, носителка на титли от конкурси за красота. Тя е първата “Лейди България” през 2008 г., Lady Top Model World 2009, Senora Mondial 2009, “Мисис Глоуб България” 2016, “Мисис Европа Земя” 2017.

От време на време продължава да излиза на подиума, но сега се изявява повече като моден мениджър - да не забравяме, че има магистратура по социология и по международна бизнес администрация. Това є помага да организира няколко конкурса, на които е собственик - “Лейди Юнивърс”, Business & Fashion Awards, “Кралица на цветята”.

Последната новина около бизнесдамата красавица е, че като притежателка на международния конкурс “Лейди Юнивърс” тази есен беше поканена да журира на най-мащабния конкурс в Русия - “Мисс Королева России”. “Беше едно незабравимо и вълнуващо пътуване - споделя Цвети. - Посрещнаха ме с огромно уважение, имах собствена гримьорна и асистент. При представянето ми в залата изброиха всичките ми отличия в сферата на модата и моята лична основна задача, освен като жури, беше да избера три финалистки за следващото издание на световния конкурс “Лейди Юнивърс” 2020.”

За кулинарните си предпочитания Цвети казва, че отдавна не яде месо, но пък обича питки, баници и други тестени храни. Интересно, че това по никакъв начин не се отразява на фигурата й.

 

Разядка с авокадо

Необходими продукти:

1 по-едро авокадо

1 домат

1 стрък пресен чесен (по желание)

1 с. л. лимонов сок; сол на вкус

1 с. л. счукани ядки (орехи или бадеми)

Начин на приготвяне:

С лъжичка издълбайте месестата част на авокадото. Нарежете домата на кубчета, а пресния чесън - на ситно. В дълбок съд смесете авокадото, домата, подправките, ядките и лимоновия сок (най-добре прясно изцеден). Пасирайте до получаване на хомогенна смес. Сложете в хладилника за 30 минути да се охлади и е готово.

 

Баница със спанак

Необходими продукти:

1 пакет печени кори на сач

1 кг пресен спанак

2 глави кромид лук

1 ч. л. сол

2 ч. ч. газирана вода

олио

Начин на приготвяне:

Спанакът се измива, изчиства, нарязва на парчета и се задушава в тиган с малко олио и нарязания на ситно лук - да омекнат хубаво. Вместо спанак може да се използва коприва. Корите се поставят внимателно на плота, всяка се намазва с олио, върху нея се разпределя от плънката, навива се на руло и се поставя в намазнена тава. Отгоре баницата със спанак се полива с газираната вода и се оставя да престои така 15-20 минути. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

 

Тиквеник с орехи и канела

Необходими продукти:

1 кг тиква

500 г. готови кори

1 ч. ч. орехи

захар на вкус

3 с. л. олио

2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства от семената и се настъргва на едро. Загрява се 1 с. л. олио и се добавя настърганата/нарязаната тиква. Разбърква се около 10 минути, след което се добавя канела и захар на вкус. Добавят се и нарязаните на ситно орехи. Взема се една кора и около 2 с. л. от тиквената смес се разнася по цялата дължина, след което се навива на руло. Тавата за печене се подмазва с 1 с. л. олио и се редят навитите кори. Може и върху хартия за печене. Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса около 30-35 минути.

 

Кюфтета от броколи и карфиол

Необходими продукти:

1 връзка магданоз

3 с. л брашно

1 яйце

250 г. карфиол

250 г. броколи

1 каф. л. сол

Начин на приготвяне:

Бланшираме броколите и карфиола и ги нарязваме на ситно, най-лесно се получава с домакински чопър. Смесваме с яйце, брашно, нарязан на ситно магданоз, сол на вкус. Оставяме сместта в хладилник за около половин час. Оформяме кюфтенца и ги изпържваме в гореща мазнина. Кюфтенцата са много вкусни, залети със сос: разтопяваме синьо сирене, смесваме го с кисело мляко и много черен пипер.

 

Пълнени чушки с ориз и гъби

Необходими продукти:

8 пресни чушки

200 г. ориз

1 глава лук

1 ч. ч. нарязани печурки

парче целина

5 с. л. олио

25 г. стафиди

25 г. сурови ядки (кедрови, бадеми, орехи)

брашно

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Ситно нарязаният лук задушаваме в част от олиото. Прибавяме настърганата на едро целина и нарязаните гъби. След няколко минути добавяме и ориза. Посоляваме и заливаме с топла вода. Задушаваме на тих огън, докато оризът поомекне. Добавяме стафидите и ядките. Почистените чушки леко посоляваме и ги пълним с оризовата смес. Потапяме ги в брашно откъм отвора, нареждаме ги в тавичка, заливаме с топла вода, прибавяме останалото олио и печем във фурната.

 

Содена питка с паричка

Необходими продукти:

1 равна чаена лъжичка (ч. л.) сода бикарбонат

1 ч. л. с връх сол

щипка захар

1 супена лъжица (с. л.) оцет или лимонов сок

350 мл хладка вода, може газирана

600-650 г брашно

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче в него. Содата бикарбонат се погасява в оцета или лимоновия сок. В кладенчето слагате щипката захар, наливате водата и добавяте погасената сода. Постепенно приемате по малко от брашното и омесвате гладко меко и нелепнещо тесто. Отделяте една част от него (къс с големината на едра ябълка), а останалото тесто оформяте на хубава топка, в която слагате и измитата паричка (може да я увиете в алуминиево фолио).

Постилате тавата на фурната с хартия за печене и слагате добре оформената топка тесто в средата. Притискате с длани да оформите плоска питка с диаметър около 20 см. От отделеното тесто оформяте украсата - пиленца, агънца, грозд, къщичка, кръст. Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор на средна скара, около 40 минути. Готовата изпечена постна питка се увива в кърпа и се оставя около 20 минути да почива.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"