Любимият зеленчук на известен диетолог: Помага за детоксикацията на черния дроб и предпазва сърцето

Патрисия Перес е един от най-известните диетолози в Испания, а в менюто си редовно има зеленчук, който има много свойства и предимства. 

Патрисия е много любезна в отговорите на всички въпроси, които нейните последователи й задават, а те обикновено са свързани с храненето и външния вид. Едно от последните питания, на които тя отговори в профила си в Instagram, беше кой е любимият й зеленчук. Диетоложката не се и замисли и беше ясна: това са броколите.

"Те има вещества, които другите зеленчуци нямат. Броколите помагат много за детоксикацията на черния дроб. Мисля, че всички трябва да ядем броколи поне веднъж седмично", каза тя в публикацията си споделена и във "Фейсбук".

Истината е, че броколите, въпреки че не се оценяват от мнозина и са честно особено недолюбвани от децата, са много пълноценен зеленчук с много ползи за здравето.

Свойства на броколите

Броколите са отличен източник на основни витамини и минерали. Съдържат големи количества витамин С, витамин К и фолиева киселина. Също така са пълни с диетични фибри, които допринасят за здравето на храносмилането.

Освен това съдържат минерали като желязо, калий и калций, необходими за оптималното функциониране на тялото.

Броколите са богати на съединения като сулфорафан, които работят в тялото, за да намалят възпалението и да се борят с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, което го прави потенциален съюзник срещу хронични заболявания.

Ползите от зелената суперхрана

Редовното ядене на броколи, поне веднъж седмично, както препоръчва Патрисия, може да има много положителен ефект върху здравето.

Укрепва имунната система: благодарение на високото си съдържание на витамин С, броколите стимулират естествените защитни сили на организма. Този витамин не само подобрява имунния отговор, но също така допринася за производството на колаген, който е от съществено значение за здрава кожа, кости и тъкани.

Защитава сърцето: Антиоксидантите, присъстващи в броколите, заедно със съдържанието на фибри, насърчават сърдечно-съдовото здраве. Тези хранителни вещества помагат за намаляване на лошия холестерол (LDL) и поддържат артериите чисти, предотвратявайки сърдечни заболявания.

Съюзник в борбата с рака: Някои проучвания предполагат, че сулфорафанът и други фитонутриенти в броколите имат противоракови свойства, блокират растежа на раковите клетки и подпомагат естествените процеси на детоксикация на тялото.

Подобрява храносмилането: Фибрите са от съществено значение за здравата храносмилателна система. Помага за регулиране на чревния транзит, като предотвратява проблеми като запек. Той също така насърчава здравата чревна микробиота. 

Здраве на костите: Поради съдържанието на калций и витамин К, броколите са отличен съюзник за укрепване на костите. 

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"