Лятната ваканция ще е с месец по-къса (обзор)

В МОН обмислят първият учебен ден да започва на 1 септември

Тестването на най-малките ученици е осигурено до края на следващата седмица, каза министър Денков 

Хлапетата ще са в клас до 30 юни 

По-кратка лятна ваканция за учениците като мярка за справяне с пропуските на онлайн обучението предлагат от Министерството на образованието и науката. “Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти”, заяви служебният министър на образованието Николай Денков днес в интервю пред БНТ.

От думите на просветния министър се разбра още, че поради пропуските в учебния процес се очаква краят на учебната година да бъде удължен до 30 юни. Така лятната ваканция на учениците става с 1 месец по-къса.
Основната причина учениците да се върнат по-рано в класните стаи е, за да се осигури повече време за преговори и затвърждаване на материала, обясни Денков, като посочи, че в България учебната година започва най-късно - 10/15 дни след началото на първия учебен ден в другите държави.

Тестването на най-малките ученици е осигурено до края на следващата седмица, каза министър Денков, като уточни, че Министерството на здравеопазването е провело 4 търга за 4,2 млн. теста за COVID-19.

От тези 4,2 млн. теста обаче са получени едва 1,07 млн., които вече са разпределени между учениците от 1. до 4. клас, и не е ясно кога ще бъдат доставени останалите проби. “Ние не контактуваме с дистрибуторите”, призна Денков.

За сега са налични само още 100 000 теста на склад, но просветният министър не уточни как ще бъдат разпределени и какво ще се случи след изчерпването им, ако не бъдат доставени навреме останалите проби. Въпреки че големите ученици продължават да учат дистанционно, Денков беше категоричен, че няма дискриминация спрямо тях заради факта, че все още не могат да се върнат в училище.

Днес от МОН потвърдиха, че за месеците ноември и декември училищните директори, които организират изследването на учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, ще получат към заплатите си допълнителни 160 лв.

Децата от 5 до 11 г. могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech 

Излизаме от тъмночервената зона на заболеваемост

Удължават епидемичната обстановка с 4 месеца

Стойчо Кацаров потвърди, че от 1 декември започва нов цикъл на извънредна епидемична обстановка.

Излизаме от тъмночервената зона на заболеваемост от COVID-19, съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров днес на пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка. Равносметката на здравния министър е, че у нас обстановка се подобрява по всички показатели - новозаразени, хоспитализирани и починали, въпреки че както “Труд” вече писа, България е първа по смъртност от COVID-19 и по брой неваксинирани в ЕС.

На пресконференцията беше потвърдено, че от 1 декември започва нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за следващите 4 месеца. Според актуализираните мерките за граничния здравен контрол срокът, в който човек без зелен сертификат може да се освободи от карантина при влизане в страната, се увеличава от 24 часа на 72 часа, обясни Кацаров. Другата промяна е възможността за извънкласно обучение, под формата на индивидуални уроци, изпити и консултации с преподаватели, допълни здравният министър.

Според Кацаров в рамките на 10 дни ще бъдат набавени достатъчно щадящи тестове за учениците, с което присъственото обучение да бъде осигурено до края на календарната година, но посочи, че зависи от просветния министър, Николай Денков, кога ще се върнат в класните стаи и големите ученици. Кацаров потвърди, че децата от 5 до 11 години могат да се ваксинират с препарата на Pfizer/BioNTech.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"