Лятото на 2023 г. е най-горещото от две хиляди години

Европейски учени с ново проучване

Климатичните промени водят до нови екстремни явления

Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, САЩ, се нагъна от високите температури, горещи вълни подложиха на изпитания електрическите мрежи в Китай, не само е най-горещото в историята на измерванията, а е и най-горещото лято от две хиляди години насам, установи изследване, цитирано от световните осведомителни агенции.

Европейски учени установиха миналата година, че периодът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - ясен знак, че климатичните промени водят до нови екстремни явления. Летните горещини през 2023 г. в Северното полукълбо обаче са подобрили рекордите за далеч по-дълъг период от време, установи изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Когато погледнем далеч назад в историята, можем да видим колко драматично е настоящето глобално затопляне, каза съавторът на изследването Ян Еспер, климатолог в университет "Йохан Гутенберг" в Майнц, Германия, цитиран от Ройтерс.

Данни за измервания на температурите има от 1850 г. в най-добрия случай, като тогава са се използвали само термометри. Със съвременни научни методи изследователите са се върнали до първа година по съвременния календар, когато според Библията Исус Христос е живял, но не са открили по-горещо лято в северната част на планетата от миналогодишното.

Изследването, публикувано в "Нейчър", използва утвърден вече метод и измерва пръстените на повече от 10 000 дървета, за да се изчислят летните температури за всяка година от 1-ва година досега. Температурите през нито една година не се и доближават до миналогодишните горещини, каза Еспер, цитиран от Асошиейтед прес.

Преди хората да започват да отделят парникови газове в атмосферата чрез изгаряне на въглища, нефт и природен газ, най-горещата година е била 246-а, каза климатологът. Това е в началото на Средновековието, когато император Филип I Араб воюва с германците по поречието на Дунав.

Изследването на Еспер показва, че в Северното полукълбо лятото на 2023 г. е с 1,2 градуса по Целзий по-горещо от лятото на 246 г. Всъщност 25 от последните 28 години са били по-горещи от летата през Ранното средновековие, каза съавторът на изследването Макс Торбенсон. Това ни дава представа колко екстремно е било времето през 2023 г., каза Еспер.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"