М-м-м, джоланчета!

Джоланчетата, били те свински или телешки, изискват много любов и търпение, приготвят се бавно, но затова пък имат несравним вкус. Сега няма да говорим за калории (225 на 100 грама) и холестерол, но ще напомним, че това месо близо до колянната става на животното е крехко и сочно, състои се главно от мускули и съединителна тъкан, без тлъстини.

Продават се предни и задни джолани. Задните са по-месести, затова се предпочитат за печене, а предните – за супи, бульони и задушени ястия. Най-подходящата гарнитура за джолана е киселото зеле, но може да се приготви с картофи и други зеленчуци. По желание се подправя със счукан чесън с оцет и лют червен пипер.

Супа от джолан

Необходими продукти:

500 г джолан (свински или телешки) без кост или 700 г с кост

2 скилидки чесън

2 ч. ч. прясно мляко

100 г масло

2 с. л. червен пипер

10 зрънца черен пипер

сол

счукан чесън, оцет, лют червен пипер – смесени

Начин на приготвяне:

Варим джолана в подсолена вода заедно със зрънцата черен пипер за около час и половина (или докато месото се отдели от костта). Нарязваме месото на много ситно, връщаме го в бульона, в който е вряло, и добавяме двете цели скилидки чесън и прясното мляко. Оставяме да поври на слаб огън 15-20 минути. Междувременно разтапяме маслото и добавяме към него червения пипер. Поднасяме супата гореща, гарнирана с няколко лъжици масло с червен пипер. По желание се добавя оцет с няколко скилидки скълцан чесън и лют червен пипер, както при шкембе чорба.

Маринован шпикован свински джолан

Необходими продукти:

1 свински джолан около 1-1,5 кг

1-2 моркова

1 глава лук

1 глава чесън

1-2 картофа

дафинов лист

зърна черен пипер

сол

копър

кориандър

магданоз

За маринатата:

1/2 ч.ч. лимонов сок

1/2 ч.ч. соев сос

2 с. л. горчица

1 с. л. сол

1 с. л. мед

Начин на приготвяне:

Сложете джолана в тенджера, залейте с вода и поставете върху котлона да заври. Отстранете образувалата се пяна, затворете съда с капак и нека джоланът се вари 80 минути на тих огън. След това в бульона прибавете целите моркови, картофи, лук, глава чесън, зелените подправки и оставете на котлона за още 40 минути под капак на бавен огън. Тогава подправете със сол на вкус, сложете зърната черен пипер и дафиновия лист. Оставете джолана да се вари още 15-20 минути, през това време загрейте фурната и направете маринатата. Смесете лимоновия сок със соевия сос, добавете горчицата, меда и солта. Разбъркайте. Извадете джолана от бульона, намажете с ароматната комбинация от всички страни. Чесъна може да добавите в маринатата или да шпиковате джолана с него. Изчакайте 15-20 минути, за да поеме месото ароматите и вкусовете на подправките, след това увийте във фолио, което пробийте на няколко места, и сложете в тава. Печете ястието в продължение на час при 200 градуса.

Свински джолани с картофи в гювеч

Необходими продукти:

3 свински джолана

8-10 картофа

3 домата

2 глави лук

4-5 моркова

200 г гъби

заквасена сметана

1,5 ч. ч. бира или вино

сол

чубрица

Начин на приготвяне:

Свинските джолани се посоляват и се слагат в гювеча, върху тях се нарязват гъбите, морковите, лукът, доматите и картофите на по-едро. Всичко се залива с 1 и 1/2 ч. ч. бира или вино, посолява се, добавя се чубрица на вкус и най-отгоре се излива разбитата сметана. Гювечът се затваря и се пече отначало в силно загрята фурна, а после на по-слаба - около 2 и 1/2 часа.

Свински джолан с кисело зеле

Необходими продукти:

2 свински джолана

1 глава кромид лук

1 морков

400 г кисело зеле

2 с. л. червен пипер

1 ч. ч. светла бира

1 листо дафинов лист

2-3 зрънца бахар

4-5 зрънца черен пипер

200 г доматено пюре

100 мл зехтин

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме на едро зеленчуците. След това поставяме свинските джоланчета в тава заедно с бирата и зеленчуците. Завиваме с фолио и запичаме във фурна за около 4 часа на 180 градуса. Нарязваме зелето на едро и запържваме в мазнина. Добавяме червения пипер и останалите подправки. Накрая добавяме и доматеното пюре. Задушава се хубаво, като междувременно може да се използва бульон от вече изпеченият джолан.

Пълнен джолан с кайма, кисело зеле и сушени сини сливи

Необходими продукти:

1 свински джолан

малко кайма смес (според големината на джолана)

лук

кисело зеле

сол и черен пипер

червен пипер

магданоз

сушени сини сливи

малко червено ликьорно вино (Мадейра)

олио

Начин на приготвяне:

Сложете каймата в удобен съд. Към нея прибавете нарязаните лук и кисело зеле, подправете със сол и смлян черен пипер на вкус. Добавете магданоза, нарязаните сини сливи и разбъркайте всичко. Измийте и почистете джолана. Отстранете костта, като разрежете месото. Той трябва да заприлича на разтворена книга. Овкусете го отвътре със сол, черен и червен пипер. Отгоре разпределете слой от каймата, навийте и завържете с дебел конец. Направете сос от виното (може да използвате портокалов сок или просто вода), към което добавете олио, сол, червен и черен пипер на вкус. Разбъркайте, ще се получи каша. С нея намажете джолана и оставете да престои така една нощ или поне няколко часа на студено. Вариант е да използвате плик за печене. Така подготвения джолан поставете във фурната и печете на бавен огън в продължение на няколко часа до пълна готовност. Ястието става по-скоро задушено, отколкото печено. Може да се поднесе и топло, и студено.

Свински джолан с мед и чесън

Необходими продукти:

2 свински джолана (общо 1 кг)

2 моркова

2 глави лук

3 стръка целина

8 скилидки чесън

4 с. л. мед

дафинов лист

сол и пипер на вкус

сладък червен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете свинските джолани. Скълцайте чесъна и добавете в него сол, червен и черен пипер. Смесете с меда. С така получената смес намажете джоланите, като ги обтриете хубаво. Сложете ги в обикновена или йенска тавичка, захлупете с капак или алуминиево фолио и ги оставете да се пекат във фурна, загрята на 200 градуса, за час и половина, като сипете 100 мл вода на дъното на тавата и пуснете в нея дафинови листа. Нарежете на полукръгчета морковите и лука, целината наситнете. Махнете фолиото и сложете зеленчуците да се пекат при месото. Гответе до готовност (още 40 минути).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"