Магистър-фармацевт Анжела Мизова, зам.-председател на БФС, пред "Труд news": Корпоративни интереси целят да заместят фармацевтите с автомати за лекарства

"Корпоративни интереси от години се опитват да променят регулацията на автоматите в страната", предупреждават в свое становище от Българския фармацевтичен съюз, изпратено до всички парламентарни групи в Народното събрание. Българските фармацевти са в протестна готовност заради приетия на първо четене в парламента проект на ЗИД на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина свързан с продажбата на лекарства чрез автомати.

"Труд news" се свърза със заместник-председателя на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Анжела Мизова, която е категорична, че изказванията и предложенията на първо четене в пленарна зала са изключително притеснителни и отиват към тенденция да се разшири максимално използването на апарати, тоест заместването на фармацевтите с апарати. 

"Категорично тук се касае за корпоративни интереси и опит за налагане на един модел, който се опитват да наложат от 2019 година. Притеснителното е, че от един законопроект, който първоначално не изглеждаше особено притеснителен, според направените изказвания в зала, тенденцията е на второ четене да го разширят и не само да се слагат автомати, където няма, но да се отиде на това, което е основният им интерес - слагането на едни много сериозни машини, които заместват аптека", предупреждава магистър-фармацевт Анжела Мизова.

"Това означава вътре да се продават рецептурни лекарства с някакъв отдалечен достъп до магистър-фармацевт, който не знам колко апарата може да обслужва. Баба Пенка от село, например, не виждам как може да се оправи с този апарат. Държавата би трябвало да стимулира откриване на физически обекти аптеки с фармацевтична грижа, а не замяната им с машина, която да изпълнява всичките тези функции и всъщност това ще е доста скъпо. Никъде в Европа такова нещо не съществува", каза пред "Труд news" зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз. 

Българският Фармацевтичен Съюз изпрати становище до политическите сили в Народното събрание

Междувременно Българският фармацевтичен съюз изпрати становище до всички парламентарни групи в Народното събрание, адресирано и до председателя на Комисията по здравеопазване д-р Александър Симидчиев, с което категорично се противопоставя на приемането на ЗИД на Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина 50-454-01-34, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители, в първоначалния проект. Искането е за неговото допълнение и преработка с участието на представители на Български фармацевтичен съюз.

Опасенията на магистър-фармацевтите са, че се цели скрита драстична промяна на условията за упражняване на професията, както и застрашаване на сигурността и здравето на пациентите в полза на корпоративни интереси на собственици на автомати.

Проектът не е обсъден предварително с медицинските специалисти, които ежедневно и ефективно отпускат лекарствени продукти на населението, алармират от БФС и сезират обществото, че при изготвянето на законопроекта не е взето мнението и становището на БФС как да се подобри снабдяването с лекарствени продукти в определени населени места при запазване на качеството и сигурността на пациентите.

Българският фармацевтичен съюз призовава народните представители да не търсят "най-лесното, но недалновидно в дългосрочен план и поставящо под съмнение подбудите" за приемане на промени в ЗЛПХМ. В БФС имат данни, че определени корпоративни интереси от години се опитват да променят регулацията на автоматите в страната, без оглед на становището на съсловието и на интересите на пациентите. Припомнят и че през 2020 година правителството на ГЕРБ през 2020г. спря подобен опит. 

Сега опасенията са, че ако проектът даде възможност за поставяне на автомати за отпускане на лекарствени продукти извън помещенията на аптеките и дрогериите без правилна регулация, това ще бъде нова възможност за налагане на пазара на вече съществуващите вертикални структури и хоризонтални вериги. 

Фармацевтите призовават народните представители да не променят фундаментални за системата на лекарствоснабдяването законови правила при преследване на тясно партийни или предизборни цели и в противовес на сигурността и качеството.

Всички регионални структури на БФС изразяват готовността си за протести, при които ще разяснят на обществото до какви опасности ще доведе приемането на законопроекта и кои интереси всъщност ще обслужи.

Законопроектът предвижда държавно финансиране на търговски оператори, като посоченото е форма на държавна помощ по смисъла на правото на ЕС и според Българския фармацевтичен съюз парламентът следва да изпрати нотификация до ЕК. От БФС държат законопроектът да се приеме след получаване на отговор за съответствието на мярката с правото на ЕС.

В случай, че посочените предложения не бъдат приети фармацевтите в страната имат готовност за провеждане на национални протести.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"