Майорка е била обитавана от хора преди най-малко 5,6 хиляди години

Американски и европейски археолози измериха точно възрастта на наводнен мост на остров Майорка и откриха, че това парче земя е било обитавано от хора не преди 4,4 хиляди години, както предполагаха учените, а много по-рано - преди най-малко 5,6 хиляди години , съобщи пресслужбата на Университета на Южна Флорида (USF).

„Първоначално учените предположиха, че Майорка е била обитавана преди около 9 хиляди години, но по-късно радиовъглеродният анализ показа, че това се е случило преди около 4,4 хиляди години, което съвпада с резките промени в структурата на екосистемите на острова, включително изчезването на местните кози антилопи Откритието на учените измества времето на появата на хората на острова с почти две хиляди години“, се казва в доклада.

Това откритие е направено от екип археолози, ръководени от професор Богдан Онак от USF, докато изучават една от най-древните структури на остров Майорка - потопен каменен мост, разположен до входа на подводната пещера Genoves, разположена в източната част на островът. Тази подводна пещера и свързаните с нея структури и артефакти са открити в края на 80-те години и оттогава са се превърнали в туристическа атракция.

Този мост и пещера представляват не по-малък интерес за историците и археолозите, изучаващи историята на колонизацията на Майорка и други острови в Средиземно море. Изследователите многократно са се опитвали да определят възрастта на тази структура и да изчислят от нея времето на заселване на острова, но това е възпрепятствано от лошото запазване на костни фрагменти и парчета от съдове, намерени в пещерата и близо до моста.

Учените определиха точната възраст на моста по коренно различен начин, поради факта, че в пещерата и на повърхността на моста има сталактити и различни израстъци, които са се образували в онези епохи, когато морското равнище е било много по-ниско от днешното. Впоследствие тези структури са покрити със слой от така наречените фреатични седименти, изследването на структурата и изотопния състав на които ни позволява да определим времето, когато пещерата и мостът са били наводнени с морска вода.

Измерванията, направени от учените, показват, че това се е случило преди най-малко 5,6 хиляди години, което е значително по-високо от най-новите радиовъглеродни оценки за възрастта на моста, получени чрез анализ на проби от въглища, пепел и костни фрагменти. Това датиране измества заселването на Майорка с почти две хиляди години назад и също така предполага, че пещерата е служила като източник на прясна вода и други важни ресурси за жителите на острова, казаха изследователите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"