Македония очаква зелена светлина за преговорите с НАТО тази седмица

Македония очаква да получи одобрение за започване на преговори за членство в НАТО тази седмица, заяви външният министър Никола Димитров пред Ройтерс в кулоарите на срещата на високо равнище в Западните Балкани в Лондон. Срещата на НАТО на върха започва в Брюксел в сряда.

"Имаме големи надежди и мисля, че всичко е в процес на подготовка и това трябва да се случи тази седмица. Трябва да сме готови да започнем преговори за присъединяване", каза Димитров.

"Финализирането на нашата част от сделката ще бъде успоредно с процеса за (присъединяване към) НАТО", добави македонският министър.

Запитан дали има някакви опасения, че Русия може да се опита да спъне асоциирането на страната му в Алианса, поради собствените притеснения за навлизането му в традиционната й сфера на влияние, Никола Димитров каза: "Но без въпроса за името, щяхме да бъдем член от 2008 г."

"Затова твърдо вярваме, че това не е против която и да е друга държава и ще има много успокояващо влияние върху стабилността на региона. Но, разбира се, докато се случи това, ще се притесняваме за всяка пречка, която може да се появи", добави министърът

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"