Македонският президент е благодарил на Борисов за подкрепата на България

Тази нощ България се върна много мощно на Балканите заради разговорите, които номинираният за премиер Бойко Борисов проведе с македонския президент Георге Иванов и лидерите на двете основни партии в страната Никола Груепвски (ВМРО-ДПМНЕ) и Зоран Заев (СДСМ) по тяхна инициатива. Това коментира пред БТВ собственикът на агенция БГНЕС Любчо Нешков.

От македонска страна са дошли обяснения какво точно се случва в Скопие и благодарност за ясната позиция на нашата страна. Борисов е призовал за успокояване на страстите и зачитане на демократичните принципи.

„България не се намесва във вътрешните работи на Македония, общува с всички участници в политическия сблъсък, това откроява България за пореден път на Балканите”, коментира Нешков, като посочи, че в Албания Еди Рама е отправил инструкции към своя вътрешен министър, а в Сърбия Александър Вучич е обявил, че „това не е само македонска работа”.

Нешков посочи, че към момента президентът Георге Иванов е единствената легитимна институция и е нормално да има централна роля за намаляване на напрежението. Според него Зоран Заев трябва да дойде на организираните днес политически консултации, защото не може в единия момент да иска мандат от държавния глава, а в другия – да твърди, че той няма легитимност.

Според Любчо Нешков ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ трябва да намерят път към общо управление със 100 от общо 120 депутати – със сегашните си лидери или с нови, които не са толкова обременени от междуличностни конфликти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"