Макрон: ЕС и неговите членове се нуждаят от силна и демократична Сърбия

Сърбия се нуждае от силен и суверенен Европейски съюз

За мен е чест да дойда в Сърбия по покана на президента Вучич след първото ми посещение преди пет години, с амбицията да не свържа отново нито едно от старите приятелства, калени на фронта на Първата световна война, с все още ярки спомени от армията. в Солун фронта. Тогава бях дълбоко развълнуван от топлотата на посрещането, което ми беше оказано и което още повече затвърди вярата ми в силата и жизнеността на връзките, които обединяват нас, французите и сърбите. Това казва в авторски текст за белградския „Политика” френският президент Еманюел Макрон.

Говорейки за въпроса за Косово, той пише, че лично ще остане ангажиран с изпълнението на Охридските споразумения и на първо място със създаването на общност от общини със сръбско мнозинство.

Идвам отново в Сърбия с просто послание: Европейският съюз и неговите страни членки трябва да имат силна и демократична Сърбия под крилото си, а Сърбия се нуждае от силен и суверенен Европейски съюз, за ​​да защитава и насърчава своите интереси, като същевременно зачита своята идентичност , пише още Макрон.

Време е да погледнем заедно на историята без предразсъдъци, така че тя вече да не представлява пречка, каквато е и днес, между нас и още повече между страните от региона, които всички сме поканени да бъдем заедно под егидата на Европейски съюз. Историците от всичките ни страни - членки на ЕС и страни кандидатки, може би биха могли да ни помогнат по този път, като се заемат с колективна работа по него.

Но има и друго: Сърбия, с право убедена в уникалността на съдбата си и понякога закоравена от предизвикателствата, които поставя пред нея, не трябва да се страхува за своята идентичност и суверенитет, като се присъедини към Европейския съюз.

Подобно на Франция, Сърбия се стреми към независимост и суверенитет, които само ЕС, притежаващ средствата на своята стратегическа автономия, може да осигури, казва Макрон.

Днес френският президент пристига на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Очаква се двамата да обсъдят теми, свързани с икономиката, здравеопазването, енергетиката, културата и изкуствения интелект.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"