Макрон коментира ареста на шефа на "Телеграм", разбра се в какво е обвинен Павел Дуров

Задържаният във Франция Павел Дуров е обвинен в отказ да сътрудничи по въпроса за киберпрестъпленията и финансовите престъпления в месинджъра "Телеграм". Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на френската полиция.

По думите му разследването се извършва от звеното за киберпрестъпления и отдела за борба с измамите, а както стана ясно по-рано днес, предприемачът остава в ареста. 

Павел Дуров, роденият в Русия основател на приложението за съобщения "Телеграм", беше арестуван във Франция като част от текущо съдебно разследване и няма политически мотив, увери френският президент Макрон в понеделник следобед.

Изявлението на Макрон в платформата X може да се приравни и с първо официално потвърждение за ареста на Дуров. То идва след близо два дни, откакто шефът на "Телеграм" беше задържан на летище Льо Бурже.

Липсата на официално потвърждение доведе до спекулации относно причините за задържането му. Макрон каза, че е прочел "фалшива информация относно Франция след ареста на Павел Дуров", добавяйки, че страната му е "дълбоко ангажирана със свободата на словото".

"Арестът на президента на Телеграм на френска територия се състоя като част от текущо съдебно разследване", написа Макрон. "Това по никакъв начин не е политическо решение. Зависи от съдиите да решат".

Говорител на полицията каза пред Ройтерс, че Дуров е разследван от националните служби за киберпрестъпления и измами за отказ от съдействие за киберпрестъпления и финансови престъпления в "Телеграм". Агенцията уточнява, че не е успяла да разговаря с адвокатът, който го представлява.

Арестът на Дуров предизвика критики от собственика на X Илон Мъск, който каза, че свободата на словото в Европа е атакувана, както и призиви от Москва към френските власти да признаят правата на Дуров.

 

TRUD_VERSION_AMP:12//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"