Макрон: Продължава диалогът с профсъюзите по пенсионната реформа

Правителството на Франция продължава диалога с профсъюзите относно реформата, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране, обяви днес френският президент Еманюел Макрон на фона на масовите протести в страната срещу това решение, предаде БТА.

"Изправени сме пред предизвикателства, но това не означава, че ще спрем (реформата - бел. ред.)", каза Макрон.

Стачката, която нарушава нормалната дейност на "Електрисите дьо Франс" (EDF) от началото на март, е удължена до 6 април, обяви френската енергийна компания.

Трудовият протест срещу пенсионната реформа във Франция доведе до ограничаване на производствените мощности през по-голяма част от този месец на атомните, топлоелектрическите и водноелектрическите централи, управлявани от корпорацията. Поради стачката е забавена техническата профилактика на няколко ядрени реактора, отбелязва Ройтерс. 

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"