Малкия изпепели Специалния

Малкия срещу Специалния! Юлиян Нагелсман, най-младият треньор на четвъртфинал в историята на Шампионстката лига, срещу Жозе Моуриньо, двукратния носител на купата с големите уши.

"Лайпциг" направи на пух и прах финалиста от миналия сезон "Тотнъм" с 3:0 в мач №935 в кариерата на Моу. И само затвърди, че 1:0 в Лондон бе твърде малка германска победа. Миналия сезон "шпорите" и "АякС" бяха чудесата в турнира. Сега е ред на "Лайпциг" и "Аталанта".

Моуриньо влезе в най-черната серия в кариерата си - шест поредни мача без победа. Между тях четири са загуби. И ако оправданието с отсъствието на нападателното дуо Хари Кейн - Хюн Мин Сон върви за головете, то защитата и вратаря Уго Лорис бяха повече от кошмарни. Вече е ясно - "Тотнъм" отново ще завърши сезон без трофей. Последният датира от 2008 година, когато още в тима беше Димитър Бербатов и "шпорите" взеха купата на английската лига.

Моуриньо за първи път в кариерата си е в серия от три загуби в Шампионската лига, а поражението в Лайпциг бе най-голямо за него в турнира редом с 1:4 от "Борусия" (Дортмунд), когато водеше "Реал". Откакто Специалния пое "Тотнъм", отборът е с втората най-лоша защита на Висшата лига - само "Астън Вила" е по-слаб в дефанса. Лондончани са пуснали 37 гола, а тимът от Бирмингам - 42. "Шпорите" нямат суха мрежа от осем официални двубоя. Серията на Моуриньо е още по-страховита. В последните му 21 гостувания във всички турнири като треньор на "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" само веднъж е опазвал вратата си без гол - при 0:0 на "шпорите" срещу "Уотфорд" през януари.

"Имам отделни играчи, но не и отбор - призна Специалния. - Никога не съм бил в такава ситуация. Много е просто - няма нападатели. Участваме в най-трудното първенство в света и е невъзможно да печелим така. Много ми харесва "Лайпциг", този отбор няма да спре дотук."

На другия полюс е Нагелсман. Само на 32 години и 231 дни известният като фен на "Байерн" треньор вече е истинско чудо не само в Германия. А в Англия пишат, че именно Нагелсман може да бъде поканен в "Тотнъм", ако доверието към Моуриньо бързо се изчерпи. Нападателното му дуо Тимо Вернер - Марсел Забицер направиха "шпорите" да изглеждат като посредствен отбор. Германският национал не вкара гол в своя мач №150 за "Лайпциг" във всички турнири, но вече има 88 за отбора и е силно желан на Острова. А Забицер заби първите две попадения с любезното съдействие на вратаря Лорис. Австриецът направи 1:0 с удар извън наказателното поле и това беше шестият му гол за сезона от дистанция. Единствено Лионел Меси от петте големи първенства в Европа има по-голяма успеваемост извън пеналта - осем.

А влезлият през второто полувреме Емил Форсберг се записа в историята на турнира като третият най-бърз голмайстор със статут на резерва. Шведът вкара за 27 секунди игра. По-бързи са били само Евген Конюплянка за "Севиля" (17 секунди) и Валер Жермен за "Монако" (23 секунди).

"Лайпциг" стана седмият германски тим сред осемте най-силни в Европа в историята след "Байерн", "Борусия" (Дортмунд), "Байер", "Кайзерслаугерн", "Шалке" и "Волфсбург".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"