“Манчестър Юнайтед“ - №1 по дългове в света

Манчестър Юнайтед“ е номер едно!

Вече не в ранглистата за най-богати клубове, където беше изместен от „Реал“ и „Барселона“. „Червените дяволи“ са клубът с най-много дългове в света. „Юнайтед“ има 459 милиона евро дългове, отчетени във финансовата 2017/2018 година. Сумата е толкова голяма, въпреки че клубът е успял да отчете 18 процента редуциране на разходите. Липсата на титла във Висшата лига и постоянно участие в Шампионската лига доведе до срива в акциите на „Манчестър Юнайтед“. И все пак оборотът на рекордьора по титли в Англия е 666 милиона евро.

Единственият друг клуб от Висшата лига, който фигурира в класацията за най-големите длъжници в елита на европейския футбол, е „Ливърпул“. Лидерът на Албиона има 225 милиона евро дългове.

Не така стои въпросът с италианските грандове. Без изключение най-именитите отбори от Серия А са в тежко състояние по този параграф. Най-тежко е положението на „Интер“, който с 438 милиона евро дълг е на второ място след „Манчестър Юнайтед“. Четвърти в ранглистата е „Ювентус“, а пети „Милан“, който дори бе наказан през лятото за нарушаване на финансовия феърплей. „Рома“ е десети.

Германската Бундеслига е представена само от един отбор в дължащите Топ 20. На 16-о място е „Шалке“, който има 158 милиона евро дълг.

Двата големи испански клуба „Реал“ и „Барселона“ не фигурират в челото на ранглистата. Но третото място в нея е за „Атлетико“ с 391 милиона евро. Другият тим в нея е „Валенсия“ (12-а позиция).

Турският футбол е във финансов колапс и се нуждае от спешна помощ от държавата. Трите големи истанбулски гранда „Галатасарай“, „Фенербахче“ и „Бешикташ“ имат по над 150 милиона евро дългове. Държавната банка „Зираат“ ще даде кредит на всички нуждаещи се клубове, като общата му стойност ще е около 1,6 милиарда евро. Нейни представители ще влязат в ръководството на клубовете, за да може да се изготви оздравителна програма при възможно най-добри условия за връщане на заемите.

Изненадващо 20-ото място в ранглистата на длъжниците е за „Копенхаген“. Датският клуб дължи 143 милиона евро. През лятото „Копенхаген“ отстрани ЦСКА от плейофа на Лига Европа, но после отпадна в груповата фаза. Това е и единственият клуб в Топ 20 измежду най-добрите 10 първенства на Европа от последните 10 години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"