Марин Льо Пен обеща на французите предсрочни избори

Национален сбор ще крепи правителството на Мишел Барние, ако той го слуша

Конституцията позволява отварянето на урни само веднъж на 12 месеца

 Енен Бомон е крепостта на “народния льопенизъм”

“Повече от очевидно е, че след година ще имаме нови предсрочни парламентарни избори и слава Богу, защото Франция се нуждае от ясно управляващо мнозинство.” - това заяви пред журналисти лидерката на дясната партия Национален сбор Марин Льо Пен.

Тя гостува в северния град Енен Бомон за местния фестивал “Енен Ретро” и бе заобиколена от пищни дами в рокли от петдесетте години, както и от стари хромирани автомобили “Понтиак”, плюс националната легенда “Ситроен ЖС”.

Както писаха парижките вестници, Енен Бомон е истинска крепост на новия “народен льопенизъм” и по улиците на града всички местни жители наричат известната политичка само “Марин”, тъй като я смятат за част от тяхното голямо семейство.

На пресконференция на централния площад в Енен Бомон Марин Льо Пен бе затрупана най-вече от въпроси, свързани с медийни твърдения, че Национален сбор ще бъде “спасителната патерица” на назначения за премиер от президента Еманюел Макрон член на Републиканската партия и бивш еврокомисар Мишел Барние. По простата причина, че след като кандидатите за поста на спечелилата юлския вот лява коалиция “Нов народен фронт” бяха отхвърлени от държавния глава, избраният от него десен министър председател може да оцелее в Парламента и да властва само благодарение на 143-та “депутати-льопенисти”.

“Помолихме бъдещия премиер да уважи 11-те милиона избиратели на Националния сбор и той обеща да го направи, съобразявайки се с техните виждания за решаване на проблемите на страната и на Европейския съюз.” - посочи Марин Льо Пен. А репортерските въпроси-намеци, че тя се е превърнала едва ли не в маша в ръцете на Макрон или в арбитър на несигурната политическа ситуацията, русата дама парира така: “Не, не е вярно. Бях приета от Еманюел Макрон и обясних какви са критериите, които трябва да бъдат взети предвид, за да няма незабавно недоволство от наша страна към новия премиер и съответно провалящ го вот на недоверие. След това имахме и телефонен разговор. Но аз съвсем не съм директор “човешки ресурси” на Еманюел Макрон.” - натърти Марин Льо Пен.

След като подчерта дебело, че Национален сбор ще съди Мишел Барние по делата, а не по думите, тя посочи, че засега е важно да бъде приет бюджета на страната за следващата година. А после кабинетът, в който според лидерката на френската десница могат да бъдат включени и разумни представители на левицата, можело винаги ще бъде свален, ако политиката му не е в синхрон с тази на партията ѝ.

Според конституцията на Хексагона предсрочен политически вот може да бъде произведен не по-рано от 12 месеца след последния такъв. Което означава догодина, през юли, ако Барние не играе по свирката на Марин Льо Пен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"