Марин Льо Пен ще проведе референдум за Фрекзит, ако спечели президентските избори

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин Льо Пен, която се кандидатира за президент на Франция, обяви плановете си да проведе референдум за излизането на Франция от Европейския съюз и промени в Конституцията, ако спечели изборите през пролетта, информира агенция ТАСС.

В интервю за вестник "Монд" френският политик заявява, че референдумът за поправки в Конституцията ще се проведе малко след парламентарните избори през юни.

Льо Пен предлага забрана за създаването на изолирани общности, ограничаване в наемането на чуждестранни работници, защита и развитие на историческото и културното наследство, намаляване на броя на членовете на парламента от 577 на 300 и на сенаторите от 348 на 200.

Други предложени от нея мерки са промяна на системата на гласуване в Народното събрание от мажоритарна а пропорционална, установяване на върховенство на френския закон над европейските споразумения и провеждането на референдуми по инициатива на народа.

Льо Пен заявява, че ако стане президент на Франция, веднага ще отиде в Брюксел, за да започне разговори за връщането на четири суверенитета на Франция, засягащи валутата, закона, бюджета и територията. Шест месеца след като спечеля ще проведа референдум за напускането на ЕС. Ако постигна целите си в Брюксел, ще предложа на французите да останем. Иначе ще ги посъветвам да напуснат блока, заявява тя.  /БНР

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"