Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Изненадващо за мене, голямо признание за добрия ми мандат като комисар, признание и за премиера Борисов. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел по БНТ, по повод избирането й за първи заместник-председател на Европейската народна партия. По думите й постът дава много възможности и много влияние.

"За мене означава най-напред възможности, защото преди да бъде направен изборът, имахме дебат между всички 12 кандидати за заместник-председатели и фактът, че получих най-много гласове на мене ми дава много голяма увереност, че темите, които отстоявах. ЕНП продължава със свои традиционни теми като сигурност, стабилност, но и да успее да се адаптира и да живее със своето време", каза Габриел.

Тя коментира, че младите и иновациите остават във фокуса на внимание, нещо, за което е настоявала и по време на дебатите в Загреб.

По повод възможността за влияние, която постът й дава, тя допълни, че е приета резолюция за възможно най-скоро стартиране на преговорите със Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Мария Габриел заяви, че промените към по-добро са видими.

"Октомври - доклад на ЕК, мониторингът за България с ясна перспектива да бъде отменен. Европейски семестър, ключовият документ, който обозначава икономическите тенденции. Най-ниската безработица от присъединяването в ЕС. Разбира се, че има и още много слабости, но това е отговорност на всеки един от нас - управляващи, опозиция, бизнес и неправителствения сектор", коментира еврокомисарят.

Като плюс Мария Габриел отчете и 300% увеличение на производителността и конкурентоспособността.

По повод Шенген тя посочи, че България е готова с техническите критерии от 2011 г., а липсата на членство се дължи на вътрешнополически мотиви в отделни държави.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"