Мария Захарова: Създаването на партньорството за сигурност Австралия-Великобритания-САЩ беше шок за съюзниците им от НАТО

Създаването на партньорството за сигурност Австралия-Великобритания-САЩ (AUKUS) беше пълна изненада за техните съюзници от НАТО, а не за потенциалните противници. Това каза в ефира на YouTube канала "Соловьов на живо" официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Според нея ситуацията около тристранното партньорство AUKUS изисква повишено внимание на цялата политическа общност и специалисти по военно-стратегически въпроси.

„Това, което се случва около Австралия - на пръв поглед далечна територия - това, което сега се развива там, на фона на обявения формат на тристранното партньорство АУКУС, е не само интересно, но наистина изисква повишено внимание на политическата научна общност и не само хора, които участват в международните отношения, но и по военно-стратегически въпроси “, допълва още Мария Захарова.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от това партньорство, по-специално австралийската страна планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски технологии, както и да превъоръжи въоръжените си сили с крилати ракети, произведени от САЩ. Поради това Канбера наруши най-големия договор за отбрана в своята история с Париж, където това решение беше наречено удар с нож в гърба.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"