Мария Илиева: Алек е партньорът, когото съм чакала цял живот

 

Дуетната ни песен с Джо Лин Търнър е нашето послание за мир и любов

С децата ми слушаме музиката на Кирил Маричков всеки ден

Синът ми Алек е влюбен в Дара и даже се шегуваме, че са гаджета

Приятно е да ме сравняват с Бионсе, Джей Ло, или Анджелина

Майка ми е абсолютен пример за супер жена

Музикалното бъдеще на попзвездата Мария Илиева изглежда предопределено, защото нейна майка е Ваня Монева - диригент на хор „Космически гласове“, а баща ѝ Красимир Илиев е концертмайстор на Софийски духов оркестър. Съвсем естествено, Мария започва да ходи на уроци по пиано и солфеж още от петгодишна възраст. Първите ѝ стъпки на професионалната сцена са, когато става вокал на група „Високо“. През 2000-та година, талантът ѝ привлича вниманието на продуцентите от БМК, с които подписва договор. Самостоятелната кариера на красивата брюнетка стартира повече от бляскаво, след като песента ѝ „Лунен сън“ става тотален хит, както и дебютният ѝ албум. Следващите ѝ парчета също превземат класациите и ѝ носят много престижни награди. Професионализмът и харизмата на Мария Илиева са причина тя да бъде поканена за член на журито в първи, втори и трети сезон на музикалното шоу X Factor. След това тя става част от менторите и на „Гласът на България“. Забележимо беше и представянето ѝ във форматите „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“. Певицата е щастлива с двете си деца, както и с любимия си мъж - бизнесменът Александър Междуречки.

- Мария, ти сбъдна мечтата на много певци, след като записа дует с легендарния изпълнител Джо Лин Търнър – „Forever“, който преди ден  имаше своята премиера. Какво можеш да разкриеш за тази съвместна песен, която е събитие за музикалната ни сцена?
- Наистина сбъднах голяма мечта! Поканата за дуета дойде неочаквано за мен. Джо и екипът му са търсели дуетен партньор за песен, която той е написал, и мениджърът му за България и региона Ян е предложил мен. Запознали са се с моето творчество и след като са чули “Любов”, Джо и съпругата му Мая Търнър, която е и негов мениджър, са били непоколебими, че трябва да се свържат с мен. Още в първия ни разговор споделиха, че без да разбират текста на „Любов”, са били емоционално повлияни от нея. За мен е това е огромен комплимент, защото тази песен е първата ми изцяло авторска в кариерата. Аз се влюбих в демото на „Forever“ веднага и сега, когато публиката я чуе, ще разбере много добре защо. Песента е много силна балада, от онези, които те карат да затвориш очи, да запееш с цяло гърло и да мечтаеш. Валери Милев сътвори мини филм-шедьовър с работата си по видеото към песента. Имахме един снимачен ден в София, кадрите с мен и Джо в студио, и два снимачни дни в Гърция с участието на младите ни актьори Катрин Янева и Георги Василев. Песента разказва за любовта в най-чистата ѝ форма - тази, която те оставя без дъх - мечтана, искрена и вечна.

Мария Илиева и рок легендата Джо Лин Търнър  Снимка: Нели Куртева

- Джо Лин Търнър казва за теб, че отдавна се възхищава на таланта ти. Знаеше ли за това, или го разбра чак сега, когато се случи този уникален дует? Ти самата, като какъв човек опозна звездата от „Rainbow“ и „Deep Purple“?
- Все още се щипя от време на време, за да съм сигурна, че не сънувам (смее се). Този велик артист, на когото аз съм абсолютен фен и чиито песни се знаят и пеят по целия свят, избра мен за дуетен партньор! В началото, преди всичко по записите на песента да е финализирано, не казах на никого какво се случва, освен на моето семейство. Сега мога с цяло гърло да викам “Хора, аз имам дует с Joe Lynn Turner!!! Урааааааа!”. Джо е страхотен! На пръв поглед виждаш световната рок легенда с цялата му подчиняваща харизма, наситена с класа, усещане за свобода и независимост, в същото време пред теб застава изключително фин, умен и възпитан човек, който с лекота те кара да се чувстваш добре. По време на снимачния процес той обърна внимание на всички от екипа, поздрави ги, снима се с тях - това са само малки неща, които правят големия човек голям. А начинът, по който музицира, ме уцелва право в сърцето!

- Изпълнителят на „Can’t Let You Go“, безспорно е музикална легенда, какъвто беше и Кирил Маричков за българската сцена. Тъжно е, когато ни напускат големи имена като него, но той със сигурност остави следа в сърцата на много хора. В твоето сърце каква следа остави Кирил Маричков – той също беше част от „Гласът на България“?
- Много ми е трудно да приема, че Кирил Маричков не е вече между нас. Аз чувам музиката му всеки ден, слушаме я с децата ми и съм сигурна, че един ден и те ще я слушат с техните. Това е силата на вечната музика, това е заветът на всички музикални легенди, напуснали ни във времето. Можем само да сме благодарни, че в житейския си път те са избрали да споделят таланта си с нас. С Кирил не сме се засичали като треньори в “Гласът на България”, но аз следях сезона с него. И в предаването, и извън него, където сме се виждали на десетки концерти и участия, той бе човек, от когото можеш да научиш много. Абсолютен символ на свобода, аристократизъм и интелигентност в музиката.

Певицата е впечатляваща в новата си фотосесия.  Снимка: Костадин Кръстев-Коко

- Песента „100 причини“ за кратко време се превърна в един от хитовете ти и даде име на твоето лятно турне. Какво ти споделяха хората след концертите?
- Турнето ми “100 причини” мина прекрасно! Срещите ми с публиката винаги са гигантско вдъхновение за мен. Това, което напоследък ми прави най-силно впечатление по време на концертите ми и което кара душата ми да сияе, е, че в публиката виждам хора на най-различна възраст. От най-малки дечица, чиито родители са ги довели, до хора на възрастта на моите родители… Най-вълнуващото е, че всички те знаят текстовете на моите песни и ги пеят с мен, а голяма част от  песните ми са в пъти “по-стари” от тези дечица! (смее се) След всеки концерт се срещах с публиката ми да поговорим, да се снимаме, да подпиша диск или тениска. Обичам да знам, че моя песен е специална част от живота на някой и всеки път се вълнувам много, когато чуя такава история. Тези близки срещи затвърждават усещането ми, че хората, които харесват музиката ми, са хора, които аз самата харесвам. Много ми е приятно, че “сме се намерили” и се гордея, че споделяме сходно светоусещане.

- А твоите деца и любимият ти мъж имат ли любима от твоите песни?
- Александър и София не пропускат случай да изнесат някой концерт, в който баткото свири на барабаните (обичайно кофички и моливи), а София - с дистанционно от телевизор в ръка например, е малка дива, която е завладяла публиката и сцената е нейна! Песента ми „Любов” е посветена на любимия ми и семейството ми, но всички вкъщи се вълнуват заедно с мен за всеки мой сингъл и това ме зарежда безкрайно.

С дъщеричката ѝ София

- София и Александър, по какво друго се увличат в момента, освен по музиката и синът ти как се чувства като ученик в предучилищна група?
- Александър е много ритмичен и му е интересно да свири на барабани. Мисля съвсем скоро да го запиша на уроци. И двамата със София започват да пеят все по-вярно, но аз изобщо не искам да стават музиканти, напротив, искам да следват собствения си порив и мечти. Голямо предизвикателство е вниманието на малкия ученик вкъщи да се задържи върху едно нещо за повече от 10 минути, което прави дългото писане на букви и цифри още по-дълго! Прави ми впечатление, че проявява интерес към математиката, много се надявам тази тенденция да се задържи. 

- Кой е по-голям пакостник от двамата и какви бели ти правят вкъщи?
- Когато са в добро настроение и не се портят един друг за щяло и нещяло, двамата са страхотен тандем. Александър, разбира се, като по-голям, е идейният двигател за всевъзможни стратегии за гледане на телевизия до по-късно вечер или всякакви видове маймунджилъци. Когато ги хвана да си шушукат нещо, ми е интересно да разбера какво кроят.

- Текстът на коя песен винаги те е вълнувал, когато я изпълняваш?
- Помня, че ми беше доста трудно да запиша песента ми “Идваш към мен”. Натъжавах се на всяка фраза, която пеех и трябваше да спирам за почивки. 

- Като ментор в „Гласът на България“, ти имаше най-трудната задача в кръга с акапелно пеене. Заради силното представяне на всичките участници в отбора ти, ти дори се пошегува, че искаш да се гръмнеш. Това напрежение и отговорност не ти ли идват в повече понякога?
- И тук и на целия свят искам да се оплача, че всичките ми участници, които бяха избрани да пеят акапелно, се справиха блестящо, а аз трябваше да избера само един от тях! Щеше да ми е толкова по-лесно, ако някои от тях се бяха провалили, но не… Наистина отговорността е голяма, напрежението - също. Едно решение може да промени съдбата на толкова много хора. С колегите ми треньори си повтаряме постоянно, повтаряме и на участниците в отборите ни, че това е само състезание и че победител може да бъде само един. Но дори самата поява в такъв формат дава безкрайни възможности и отваря много врати. Въпрос на целеполагане и ясна идея какво искаш е, за да се възползваш от тях. Историята на формата - и не само българската - показва, че не само победители успяват да изградят успешна музикална кариера именно благодарение на участието си в него.

- Как би описала другите ментори в шоуто – Графа, Дара и Иван Лечев? Децата ви с Графа сигурно също са така близки, както сте вие двамата?
- За мен е привилегия и огромно удоволствие да сме заедно с Дара, Влади и Иван в треньорския панел. Дългите снимачни дни минават неусетно с тях. Светли, умни, супер талантливи и забавни хора. Децата на Влади и съпругата му Мария са страхотни тийнейджъри и са доста по-големи от нашите бандити. По-скоро трябва да издам, че синът ми Алек е влюбен в Дара, даже се шегуваме, че са гаджета. Тя му е любимата певица и когато звучи нейна музика, всички трябва да пеят и танцуват.

- Получавала си комплимент дори от Стинг, който е възкликнал: „Мария е великолепна“, когато те е видял, като водеща на “Стар Академи“. Такъв комплимент може да те остави без думи – получавала ли си и други такива?
- Стинг е сред големите ми вдъхновения в музиката и подскачах от щастие като малко момиченце, когато чух какво каза, включително, че иска да дойде на мой концерт. Мисля, че за всеки артист това е супер мотивация. Големите комплименти са идвали в неочаквани моменти.

- А мъжът до теб успява ли да те кара да се чувстваш красива и обичана?
- Алек е най-прекрасният мъж в целия свят. Моят най-добър и умен приятел, партньорът, когото съм чакала цял живот. Чувствам се обичана, закриляна и щастлива.

- Често те сравняват с Бионсе. Освен с нея, някога сравнявали ли са те и с Анджелина Джоли?
- Да, често. Както и с Шаде и Дженифър Лопез. Не мисля, че има буквална прилика, но ми е приятно да ме поставят в компанията на някои от най-красивите жени в света. 

- Ти си от изпълнителите, които показват уважението си и ходят на концерти на певците от предишните поколения. Какво мислиш за това, че някои от новите звезди се отнасят с пълно пренебрежение към тях?
- Не мисля, че е въпрос на поколение, а на култура и възпитание. Музикален артист, който не уважава и не познава историята на музиката и не се учи от големите, няма място в бъдещето. Познавам млади артисти, които са изпълнени с благоговение към големите ни имена, което е доказателство за приемствеността и фундамент на националното ни самочувствие.

- Притеснява ли те това, че наркотиците и домашното насилие, стават все по-разпространени у нас?
- Естествено, едва ли има равнодушен родител. И все пак мисля, че отговорността не е на обикалящата ни среда, а на семейната. Ако не се отделя достатъчно внимание на подрастващите под предлог заетост и кариерно развитие, няма как да се очаква, ще бъдат адекватни в оценката на правилно, неправилно, добро и зло. Активно участвам в кампании срещу домашното насилие и трафик на хора, това е проблем в цял свят, не само тук и има една и съща симптоматика и произход. Вече и в България има надеждни защитни механизми, предлага се психологическа и юридическа закрила на жертвите. Трябва да говорим по-често за съвременните болести на обществото, за да намираме решения - чрез дискусии и популяризиране, чрез различни граждански инициативи и ангажимент от страна на институциите.

- Ще гласуваш ли на предстоящите избори и кои актуални теми и събития те вълнуват най-силно?
- Предстои ми пътуване и няма да успея, но вярвам, че трябва да използваме активно този основен инструмент на демокрацията,  въпреки отчайващата картина на българската политика. Тревожно е времето, в което живеем - свидетели сме на цивилизационен разпад, войни, агресия. Дуетната ни песен с Джо е нашето музикално послание за любов, мир, свобода и вяра в доброто.

- А каква е тайната за това винаги да си толкова усмихната и да запазиш позитивното си излъчване? Доколко го дължиш на майка ти – известната диригентка Ваня Монева?
- Майка ми е най-слънчевият, добър и талантлив човек! Абсолютен пример за супер жена. Много се гордея с нея, тя е едно от съвременните съкровища на българската култура. Визуално приличам на баща ми, но мисля, че съм взела от нейната одухотвореност и сърдечност. Често се случва да ни казват, че много си приличаме, мисля, че е именно заради усмивката. Популярността и успехите будят огромни вълни от незаслужена омраза. Това мисля, че е добра тренировка за придържане към фокуса и установяване на добър вътрешен баланс. Отдавна съм „над нещата” и това ми помага да избирам да бъда усмихната и ведра към хората.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Светла Йорданова

Този уебсайт използва "бисквитки"