Марк Рюте избран за нов генерален секретар на НАТО (обзор)

Одобри го Северноатлантическият съвет

Поема поста от Йенс Столтенберг на 1 октомври

Мандатът му начело на алианса е 4 години

Нидерландският премиер Марк Рюте е следващият генерален секретар на НАТО, съобщи днес пресслужбата на Алианса, обявявайки решението на Северноатлантическия съвет.

Той ще поеме поста от 1 октомври от досегашния дългогодишен ръководител на пакта Йенс Столтенберг.

Рюте остана единственият претендент за генсек на алианса, след като миналата седмица румънският президент Клаус Йоханис оттегли своята кандидатура.

Няколко дни преди това Унгария се отказа от съпротивата си Рюте да оглави НАТО, след като нидерландският премиер в оставка и неговият унгарски колега Виктор Орбан се срещнаха в кулоарите по време на среща на лидерите на ЕС в Брюксел. Унгарският премиер оттегли ветото, след като получи гаранции, че страната му няма да предоставя финансови средства или военна сила на Украйна.

Столтенберг поздрави Рюте с пост в социалната мрежа “X” и го нарече “истински трансатлантически и силен лидер”, търсещ постигането на единодушие.

Поздравления изрази и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която очаква допълнително укрепване на връзките между НАТО и ЕС.

Нидерландецът ще поеме ръководството на НАТО в ключов момент - в разгара на войната в Украйна и малко повече от месец преди президентските избори в САЩ, които може да се окажат ключови за бъдещето на алианса и международния ред.
Генералният секретар на НАТО отговаря за управлението на процеса на консултации и вземането и изпълненията на решения в пакта. Неговият мандат е 4-годишен.

57-годишният Рюте e най-дългогодишният министър-председател на Нидерландия - заема поста от 2010 г. Той работи в бизнес сферата до 2002 г., когато става зам.-министър в социалното министерство на първия кабинет на Ян Петер Балкененде.

През 2003 г. за първи път е избран за депутат от дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация, която оглавява три години по-късно. През 2010 г. става министър-председател за първи път.

Нито едно от четирите правителства на Рюте не изкарва пълен мандат, като кабинетите падат заради различни скандали. Рюте подаде оставка през юли 2023 г., след като четирипартийната управляваща коалиция не можа да постигне споразумение по пакет от мерки за управление на миграцията.

Той трябваше да заема поста служебен министър-председател до изборите през ноември м. г., но новото дясно коалиционно правителство беше сформирано след 7-месечни преговори и Рюте ще сдаде поста едва в края на месеца.

Скоро след оставката си Рюте обяви, че се оттегля от лидерския пост в партията си и няма да се бори за премиерско място на изборите през ноември.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"