Мартин Владимиров: Не е нужно да купуваме директно от "Газпром“, за да постигаме сходни цени

"Диверсификацията, енергийната сигурност струва пари, да не забравяме". Това заяви икономистът Мартин Владимиров по БНР.

"В момента не е нужно да купуваме руски газ директно от "Газпром“, за да постигаме цени, близки до тези, които получавахме по дългосрочния договор с руската компания. Разбира се, дългосрочният договор с "Газпром“ има клаузи, които позволяваха закупуване на природен газ при малко по-изгодни условия, отколкото да търсим този газ на свободния пазар. Няма безплатен обяд, тъй като и правителството, и предишните правителства не са си свършили работата да осигурят пълна диверсификация на източниците през последните десет години. Когато трябва да правим нещата в последния момент, цената за това усилие не е ниска, но това не означава да се върнем към старата практика – Русия да използва енергийните доставки за политическо влияние, дори когато това означава да заплащаме една идея (разликата е от порядъка на 10% по-ниски цени на природния газ) по-ниски цени с това да си заплащаме по много по-скъп начин за други неща", коментира директорът на Програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД)

Владимиров изрази притеснение относно доставките на природен газ, които България ще получава през юли и октомври:

"За юни месец сме осигурени, но юли ще стане по-сложно, защото гръцките компании трудно ще могат да препродават излишъци на природен газ, тъй като потреблението в Гърция нараства значително. Смятам, че ако тези споразумения за двата танкера през юни месец се материализират и се превърнат в едно дългосрочно споразумение, то ние можем да си решим за много по-дълго време проблемите. Голямата драма ще настъпи октомври месец, когато ако не сме успели да запълним газохранилището в Чирен до поне 70-80% от капацитета му, то тогава много по-трудно ще имаме маневриране от гледна точка цената й. Сигурността на доставките вероятно няма да бъде компрометирана, но цената може да се повиши значително, тъй като и търсенето ще нарасне, а тогава няма да можем да разчитаме на газохранилището, което в годините е помагало цената да не скача".

"Азерският газ, който в момента може би е една идея по-евтин от този по дългосрочното споразумение с "Газпром“, като цяло не е много изгоден договор", добави още Мартин Владимиров:

"Ние малко фетишизираме азерския газ като единственото решение. При сегашното състояние той е 100% индексиран при 25-годишен договор, което означава, че при сегашната цена на суровия петрол едва ли той ще е по-изгоден, отколкото доставките с втечнен природен газ по терминалите. Най-важното е завършването на интерконектора да е комбинирано със завършването на терминала в Александруполис, защото тогава наистина България може да се възползва от едни много по-сериозни стратегически количества втечнен природен газ".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"