Масов срив на комуникациите по целия свят

Засегнати са авиокомпании, медии, банки и др.

Подозират актуализация на Microsoft

Множество глобални институции - включително големи банки, медии и авиокомпании - съобщиха, че са засегнати от масово прекъсване на комуникациите, съобщават световните агенции.

Големи банки, медийни издания, авиолинии и жп превози са засегнати. Първо бяха спрени полетите на летището в Сидни, после беше съобщено за срив на Лондонската стокова борса. 

Британската телевизия Sky News спря излъчване. Не работи и системата за запазване на часове за медицински прегледи на Острова. Засегната е и Лондонска фондова борса.

Австралийският телекомуникационен гигант Telstra също беше принуден да спре услугите. От компанията съобщават в социалната мрежа Екс, че причината са проблеми в цял свят, които засягат услугите на технологичните компании "Краудстрайк" и "Майкрософт".

Американският щат Аляска предупреди, че службите му за спешна помощ са засегнати.

Авиокомпаниите United, Delta и American Airlines - които са базирани в САЩ - обявиха "глобално наземно спиране" на всички свои полети. 

Самолетите, които в момента са във въздуха, ще продължат, но засега няма да излитат други.

Междувременно на летището в Сидни информацията изчезна от таблата за заминаващи. В съобщение до пътниците на вътрешния терминал бюджетният превозвач Jetstar каза, че „проблем с Microsoft“ означава, че не може да регистрира пътници или да се качи на борда на своите полети.

Virgin Australia също каза на пътниците си, че има „пълно наземно спиране“ на полетите.

Летище Берлин обяви, че има закъснения при чекиране поради „техническа повреда“.

В Испания е отчетен "инцидент" на всички летища в страната. „Работим за разрешаването му възможно най-скоро. Междувременно операциите продължават с ръчни системи“, казва операторът на испанското летище.

Глобалното прекъсване на интернет се отрази и в Индия. Авиокомпаниите там претърпяха смущения в операциите си и редица полети бяха спрени.

Потребителите на социалните медии съобщиха за опашки в австралийски магазини като Woolworths, с прекъснати платежни системи.

Подозират Microsoft

Причината за прекъсването е неясна, но много от засегнатите са го свързали с операционните системи за компютър на Microsoft.

В официална актуализация на услугата Microsoft 365, публикувана на X по-рано през деня, се казва, че „разследваме проблем, засягащ възможността на потребителите да имат достъп до различни приложения и услуги на Microsoft 365“.
Говорител на Microsoft обаче каза пред BBC в петък следобед, че "по-голямата част от услугите са възстановени по-рано" през деня.

Говорител на министъра на вътрешните работи на Австралия каза, че прекъсването изглежда е свързано с проблем в глобалната фирма за киберсигурност Crowdstrike, а надзорният орган за киберсигурност в страната каза, че няма информация, която да предполага, че това е атака.

„Текущата ни информация е, че това прекъсване е свързано с технически проблем със софтуерна платформа на трета страна, използвана от засегнати компании“, казаха те в изявление.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"