Химикали, които задържат повече вода в продукта го правят вредно за здравето
Продаваните марки сирене масово са отровни и опасни за здравето. Това показва проучване на " Активни потребители". В изследвани 30 марки, закупени в различни градове, сред които обаче отсъстват продуктите на най-големите български производители, се оказва, че уж млечния продукт, който ни предлагат, всъщност е пълен с вода. Причината, естестевно, е производителите да спечелят повече.
На пръв поглед измамата е безобидна, но всъщност химикалите, добавяни, за да помогнат на продукта да не се разпада при водно съдържание над 70 на сто, са опасни за здравето и убиват полезните млечно-кисели бактерии в продуктите, обясняват специалистите.
В едва едно от изследваните 30 сирена водното съдържание отговаря на БДС стандарта за максимум 54 на сто вода в сиренето.
Според асоциацията трябва да се променят правилата и на етикета на сиренето задължително да се добави колко е процентът водно съдържение в продукта. Тези, които не отговарят на БДС стандарта да се продават като имитиращи млечни продукти, а сирената с водно съдържание над 70 на сто да се забранят за продажба като вредни за човешкото здраве.