Математикът Лъчезар Томов: Преди лятото няма да успеем да достигнем 70% ваксинирани

Математикът Лъчезар Томов заяви пред Нова тв, че преди лятото няма да успеем да достигнем 70% ваксинирани. „Ако имаме през това време доставката на AstraZeneca и тя е одобрена, можем до края на лятото да употребим всички дози на фирмата. Затова обаче трябва да има кампания, в която да се обяснява ползата от ваксинирането и какви са рисковете, така че хората да разберат, че рисковете са в хиляди пъти по-малко, отколкото тези от заболяването. Общественото мнение трябва да се обърне”, каза той.

„Ако успеем да имунизираме 2 млн. души, а имаме и 600 000 до 800 000 с антитела от вируса, това ще се усети и случаите няма да се увеличават толкова бързо. Ако имаме ваксините на AstraZeneca, можем да имаме ваксинирани 2 млн. и половина до лятото”, посочи математикът.

„Ще усетим веднага момента, в който новият щам стане доминиращ у нас. При едни и същи мерки, водели до спад, ще започне потенциален ръст на случаите. Той е достатъчно заразен, за да преодолее фиксирани мерки. Тогава ще ни трябват по-строги”, отбеляза Томов.

„Опасността от новия щам наистина е по-голяма, но той отново може да се контролира. Въпросът е да не го оставим да достигне високи нива”, каза още той.

И допълни: „Всичко зависи от това какви мерки взимаме и как действаме като общество и като индивиди. Видяхте, че можем да контролираме вируса в България”.

Относно евентуалното отваряне на ресторантите, математикът коментира: „Проблемът с тях е, че когато се отворят, не се знае каква дисциплина ще се спазва. Видяхте, че говорителят на бранша им носи маска под носа. Ако се отворят с капацитет до 20%, това не е опасно. Но видяхте как се празнуваше по Коледа, видяхме и заведенията в Пловдив. Въпросът е какви правила ще се спазват и дали ще има дисциплина”.

„В момента базовото репродуктивно число е около 0,79. Но това не е реалното число, защото възрастовата група 1-4 клас не се тества изобщо. Така че ние не знаем как точно се движи епидемията. Това, което виждаме сега при спада е, че той се забавя”, каза още Томов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"