Матури онлайн обмислят от МОН

Служебният министър на образованието проф. Галин Цоков коментира темата за евентуалното провеждане на малките матури в онлайн формат. Той заяви, че това е само идея, а решението трябва да вземе следващият редовен министър.

Той обаче подчерта, че всички международни изследвания се правят на компютър, а от догодина изпитът за четивната и математическа грамотност на четвъртокласниците също ще се провежда по този начин.

"Засягат различни области на образованието - от детската градина, образование и грижи в ранна детска възраст, децата на 3-годишна възраст, засягат също така проблеми, свързани с квалификацията на педагогическите специалисти, с кариерното развитие, проблеми, свързани с учебното съдържание и учебните програми. Една нова визия за учебните програми разработихме, която е свързана с това те да бъдат ориентирани към компетентности и формиране на умения. Всички международни изследвания се правят на компютър", каза Цоков.

Просветното ведомство ще тества пилотно в 40 училища нов модел за управление на качеството на образователните институции, съобщи Цоков пред участниците в националната конференция, посветена на цялостния подход в предучилищното и началното училищно образование. Форумът, който се провежда в комплекс „Златни пясъци“, събра над 200 специалисти от страната, а негови организатори са Община Варна и Центърът за творческо обучение.

Цоков коментира още, че е необходимо да се мисли за въвеждането на нова професия – специалист по ранно детско развитие, която съчетава уменията на медицинските сестри и на педагозите. Според съвременната концепция за грижи в ранна детска възраст е нужно в детските ясли да има повече педагогическа грижа, обясни министърът. Според него министерството вече е водило разговори с представители на медицинските синдикати за необходимостта от въвеждането на обучение по такава нова специалност.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"