Матю Нимиц: Северна Македония „трябва да обмисли какво спечели“ със споразумението от Преспа

Северна Македония „трябва да обмисли какво спечели“ със споразумението от Преспа. Това каза Матю Нимиц в интервю за Kathimerini.

Матю Нимиц, който действаше като посредник в спора за „името“ между Атина и Скопие в продължение на 25 години, първоначално от името на Съединените щати, а по-късно като специален пратеник на ООН, подчертава значението на правилното прилагане на споразумението от Преспа, не само за Гърция и Северна Македония, но и за регионалната стабилност в интервю за Kathimerini.

Нимиц описва Преспанското споразумение като „модел“ за региона, споменава заложените залози и рискове и призовава новото ръководство на съседната страна да се съсредоточи върху разрешаването на проблемите с България, вместо да се опитва да подкопае споразумението с Гърция.

„За много външни лица така нареченият спор за „име“ изглежда тривиален, особено предвид всички големи конфликти в света. Но всъщност този спор е важен сам по себе си, а също и по отношение на регионалната стабилност и европейската интеграция.

Преспа е модел за региона, защото показва, че две нации могат сами да решат труден двустранен спор. Исторически събитията в района на Централна и Югоизточна Европа са били решавани от по-големи сили отвън. Хората в региона свикнаха да търсят решения в Константинопол, или във Виена, или в Берлин, или в Москва, или във Вашингтон, или в Дейтън. В бъдеще би било по-добре, ако лидерите в региона имат смелостта и самочувствието да разрешават проблемите си по-директно. Това ще демонстрира зрялост.

„Мисля за Преспанското споразумение като за финален акт в поредица от стъпки, които установиха съвременната конфигурация на македонския регион, която започна с оттеглянето на османците от района, включително двете Балкански войни от 1912 и 1913 г., Първата световна война, създаването на на Югославия и нейната по-късна смърт, Втората световна война, Гражданската война в Гърция, разделението в региона от Студената война, кървавото разпадане на Югославия и създаването на нова държава в района, която трябваше да се приспособи към съседството си. Тази корекция все още е в процес, тъй като Република Северна Македония трябва да установи добри отношения с всичките си съседи, повечето от които са създадени държави от десетилетия и тези държави имат собствени дългогодишни политики относно своята сигурност и своята история”, добави още Нимиц.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"