Мафиотски групировки действат като корпорации по целия свят, обяви отиващият си шеф на Интерпол

Разполагат с „астрономически ресурси“

Генералният секретар на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), Юрген Щок, чийто мандат изтича, алармира за действията на международните банди.

„Светът рискува да загуби борбата с транснационалната организирана престъпност“, заяви Щок пред германската агенция ДПА в Ню Йорк в публикуван днес коментар, предаде БТА.

Щок подчерта, че Интерпол разполага с ясни доказателства, че мафиотски групировки като италианската „ндрангета“, които някога са действали в регионален мащаб, сега са се разпространили на всички континенти.

„Те действат като глобални предприятия“, каза ръководителят на Интерпол. Съобщава се, че групировките разполагат с „астрономически ресурси“, за да извършват операции, включително трафик на хора и оръжие.

Основният източник на доходи за тези банди обаче остава контрабандата на наркотици, която се разраства в цяла Европа.

„Говорим за всички видове наркотици, които се предлагат на криминалните пазари. Предимно кокаинът обаче в момента е огромен проблем“, казва Щок.

Въпреки изземанията на рекордни количества наркотици в големите европейски пристанища Антверпен, Ротердам и Хамбург цените на улицата и предлагането остават непроменени, което е ясен знак, че няма недостиг на незаконни наркотици, каза той.

Според изчисленията в момента властите прехващат само около 15-20 процента от целия трафик.

За да се преборят държавите с нарастващата заплаха, която представляват тези банди, Щок подчерта необходимостта от по-тясно международно сътрудничество между правоприлагащите органи.

Властите трябва да се съсредоточат върху разбиването на между 10 и 15 най-големи престъпни групи, действащи през границите, каза той.

Щок ще се оттегли от поста генерален секретар на Интерпол след 10-годишен мандат през ноември. Очаква се бразилецът Валдеси Уркиза да бъде утвърден за негов наследник 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"