Мафията трупа милиарди европари от пасбища

Печалбата на „Коза Ностра“ е над 5 млрд. евро

Далаверата е в щедрите брюкселски пари за обърнати в земеделски площи терени за паша

В Сицилия през 2023 г. са изчезнали безследно 110 000 глави рогат добитък

Нищо чудно в недалечно бъдеще Сицилия да остане без пасбища и без животновъдство, тъй като последният доходоносен бизнес на мафията е завладяването на терени за паша и превръщането им поне на хартия в земеделски земи.

Бизнес, който според римския в. „Република“ е генерирал над 5 млрд. евро печалба за „Коза Ностра“, гушнати от европейските фондове за развитие на селското стопанство. В основата на далаверата, според вестника, са доста по-големите суми, които Брюксел отделя за единица стопанисван терен със земеделско предназначение, отколкото за тревна площ за паша със същите размери.

С цел да присвои огромни ресурси, мафията слага ръка върху много хектари земя, които повече не се използват за производство на месо или мляко, а за увеличаване на богатствата на нейните кланове, обяснява „Република“. Като почти винаги пасбищата си остават пустеещи земи, но обикновено в официалните документи се вписват като „обработваеми“ от корумпирани общински чиновници и представители на аграрното министерство. А за да придобие терените, които са основно производствено средство на животновъдите и фермерите, хората на „Коза Ностра“ ги тероризират с цел да се откажат от тях и съответно от поминъка си, изгарят оборите и навесите им, убиват животните или ги крадат поголовно. Според официалната статистика от 2016 г. до 2023 г. в Сицилия са изчезнали безследно 900 000 глави едър и дребен рогат добитък, само през миналата година бройката е 110 000, а от началото на 2024 г. до края на май - 30 000 животни са потънали вдън земя.

„Свидетели сме на едно още по-пагубно навлизане на организираната престъпност в селскостопанския сектор с цел правене на архаичен и безопасен бизнес, чрез незаконно земеделие, малтретиране на фермери, нелегално клане“, пише „Република“. Да - нелегално клане, което е другата страхотно печеливша далавера на мафията, съществуваща преди всичко благодарение на кражбите на животни от нарочени за обезземяване фермери. Според вестника далаверата се вихри в подчинени на „Коза Ностра“ нерегламентирани кланици. Като задължителните печати върху готовата продукция най-често са фалшифицирани.

„Пасбищната мафия“, според „Република“, вече се вихри не само в Сицилия, а и в южните области Калабрия, Кампания, Пулия, Абруцо, та дори и в северната и уж опазена от организираната престъпност Емилия Романя. Всекидневникът посочва още, че явлението е прикривано от управляващите на местно равнище и много често оплакванията на животновъди и специалисти свършвали в началническите кошчета за боклук.

За да присвои огромни ресурси, мафията слага ръка върху много хектари земя, които повече не се използват за производство на месо или мляко. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"