Мафията търси да убие Джузепе Анточи, а той ще се бори с нея под охрана в ЕП

След като попречи на сицилианската мафия да се докопа до селскостопански фондове, Джузепе Анточи беше под полицейска закрила почти десетилетие. Идвайки в Европейския парламент с бодигардове, той сега иска да стане главният шампион на ЕС срещу мафията.

Като президент на парка Неброди, най-големият природен резерват в Сицилия, Джузепе Анточи се намеси, за да предотврати европейските селскостопански фондове да попаднат в ръцете на мафиотските кланове на италианския остров, пресичайки основен канал за финансиране на организираната престъпност.

"Не е изненадващо, че това разтърси мафията по грешния начин", казна Анточи пред Euronews. Така той изведнъж се оказа в прицела им като техен враг. „Да станеш враг означава първо да се сблъскаш със заплахи. Те те предупреждават да спреш и ако упорстваш, нещата ескалират."

През май 2016 г. Анточи оцеля при единствения опит за нападение от мафията след бомбения атентат в Капачи през 1992 г., при който бяха убити известният безстрашен магистрат Джовани Фалконе и четирима други. Преди осем години четирима щатски полицаи спасиха живота на Анточи в жестока престрелка. „Върнаха ме у дома при жена ми и дъщерите ми“, спомня си той.

Неговата отдаденост му спечели честта на офицер за заслуги на Италианската република, присъдена му от президента Серджо Матарела, който загуби брат си в ръцете на мафията.

Протоколът за защита на финансирането, който той създаде, беше разширен в цяла Сицилия. Тогавашният европейски комисар по търговията Фил Хоугън го призна за „основен пример“ за това как да се ангажираме с борбата срещу организираната престъпност.

Въпреки че беше сменен като президент на парк Неброди, през февруари 2018 г., Анточи все още е изправен пред заплахи от мафиотските кланове - въпреки че опитът за убийство е неуспешен, мафията никога не забравя.

Специалните мерки за защита, под които Анточи и семейството му трябва да живеят, се простират и в чужбина. Като новоизбран евродепутат ежедневието му е коренно различно от това на колегите му в Брюксел.

След избирането му в Европейския парламент с популисткото Движение Пет звезди, част от групата на левицата, офисът му трябваше да бъде украсен с допълнителни елементи за сигурност. Той няма и прозорци, гледащи навън.

Анточи никога не е сам в кулоарите на парламента. Полицейски служители го ескортират през цялото време, придружават го на срещите му и го чакат точно пред стаята.

През следващите пет години той ще служи в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, като се фокусира върху това, което познава най-добре: организираната престъпност, която той нарича „икономическа тежест“ на Европейския съюз.

„Вече предложих резолюция за създаване на комисия за справяне с организираната престъпност, която е била създадена само веднъж досега в Европейския парламент“, обяснява Анточи. „Вярваме, че мафията е глобализирана и организираната престъпност присъства в много европейски страни и територии.“

Животът на Анточи и семейството му е белязан от значителни ограничения, принудени да живеят в постоянно патрулиран дом и под засилени мерки за сигурност. Но Анточи не се съмнява, че си заслужава.

„Можеш да умреш в клане на мафията, както това, което почти се случи на мен с онези смели полицаи“, казва той. "Ще има възпоменания, надгробни плочи и мемориали. И това е добре, но умираш само тогава и там. Въпреки това има и друг начин да умреш: да станеш сутрин, да се погледнеш в огледалото, да знаеш, че не си изпълнил дълга си, да се чувстваш мръсен и да не можеш да погледнеш дъщерите си в очите, докато им казваш да живеят справедливо, без да свеждат погледа си или да извиват гръб“, разсъждава той. "Това огледало те убива всеки ден."

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"