Махат електрическите тротинетки от улиците

Мадрид даде срок да бъдат премахнати до 25 октомври

Китай предприе мерки в отговор на митата на ЕС за внос на електромобили

Производители на коли се готвят за криза

Операторите на електрически тротинетки под наем в Мадрид, Испания имат срок до 25 октомври да премахнат всички свои устройства за придвижване от улиците на града, съобщиха от кметството. До това се стигна след протест срещу безразсъдното шофиране и хаотичното паркиране от техните потребители, пише Ройтерс.

След като отнеха лицензите им миналия месец, кметството заяви, че трите чуждестранни оператора - Lime, Dott и Tier Mobility, не са успели да въведат ограничения върху движението на своите клиенти или да контролират паркирането им, за да си възвърнат лицензите.

Базираната в Амстердам Dott, германската Tier Mobility и базираната в САЩ Lime, чиито тротинетки се предлагат чрез молино приложение, имат около 2000 превозни средства в Мадрид.

Системата за споделяне на тротинетки предизвика съпротива в градовете по света поради безразсъдното шофиране от потребителите по улици и тротоари и случайното паркиране, което често прави обществени пространства претрупани с тротинетки.

Междувременно Китай отвърна на високите мита на ЕС за внос на електрически автомобили, съобщи Би Би Си. След като ЕС наложи мита до 45% върху вносните китайски електрически автомобили, Китай наложи мита върху вноса на бренди от страните от ЕС. Според Франция това е ответна мярка за големите мита, които ЕС обяви върху китайските електромобили.

Европейската комисия заяви, че ще оспори данъка на Китай в Световната търговска организация (СТО), като го нарече „злоупотреба“ с мерките за търговска защита. Китай обаче заяви, че този ход има за цел да защити местните производители.

Френските производители на бренди се притесняват, че митата, които ще засегнат най-известните марки алкохол, ще бъдат „катастрофални за индустрията“. На Франция се падат 99% от износа на бренди за Китай.

Цените на акциите на компаниите за производство на бренди се сринаха след китайското изявление. Китай обяви новите ограничения за европейското бренди само няколко дни след като страните от ЕС одобриха високи мита за произведените в Китай електромобили.

Китайското министерство на търговията заяви, че вносът на бренди заплашва да нанесе „значителни щети“ на собствените му производители. Вносителите ще трябва да плащат „гаранционни депозити“ за европейското бренди. Френският министър на търговията Софи Примас заяви, че данъкът върху алкохола „изглежда е ответна мярка“ след решението на Европейския съюз да повиши митата върху китайските електрически автомобили. Тя заяви още, че подобна ответна мярка би била „неприемлива“ и „напълно противоречаща“ на правилата на международната търговия, като добави, че Франция ще работи с Европейския съюз за предприемане на действия в СТО.

Производителите на автомобили в Европа се готвят за по-дълбока и продължителна криза, пише Файненшъл Таймс. Секторът, засегнат от слаби продажби, силна конкуренция от Китай и намаляващо търсене на електрически превозни средства, вижда признаци за по-ниски печалби. Предупрежденията за спад в печалбите на компании като Volkswagen и Stellantis подхранват страховете, че европейското производство ще бъде изправено пред по-дълбок и по-дълъг спад,  пише Файненшъл Таймс.

В началото на 2024 г. се очакваше, че след премахването на пречките във веригата за доставки, предизвикани от пандемията Covid-19, секторът ще се върне към нормален живот, а производството на автомобили ще се увеличи с повече от 2%. Вместо това обаче компаниите се сблъскват с проблеми в няколко направления, включително жестока конкуренция от Китай, слабо търсене в Европа и забавяне на прехода към електромобили.

„Всички мислехме, че ситуацията ще се нормализира, но тя се влошава. Внезапно негативните фактори се ускоряват, а мащабите на влошаването са огромни“, отбелязва анализаторът от Jefferies Филип Хучоа. Делът на чуждите марки на китайския пазар на автомобили за първите седем месеца на годината е достигнал до рекордно ниското ниво от 37% в сравнение с 64% през 2020 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"