МВнР на Русия: НАТО се готви за въоръжен сблъсък с Русия

НАТО се готви за сблъсък с Русия, но руското военно планиране отчита всякакви сценарии, каза заместник-министърът на външните работи Александър Грушко в интервю за руска агенция.

„Сега членовете на НАТО престанаха да крият, че се готвят за евентуален въоръжен сблъсък с Русия, утвърдени са планове за регионална отбрана, формулирани са конкретни задачи за всички военни командвания на блока, непрекъснато се отработват възможни варианти за военни действия навън“, каза той.

Заместник-министърът отбеляза, че Северноатлантическият алианс тества логистични маршрути за транспортиране на войски през Атлантическия океан, разполагане на оръжейни складове на източния фланг и разполагане на контингенти. От 22 януари до 31 май се проведоха най-големите маневри Steadfast Defender от края на Студената война и за първи път в техния сценарий като враг се появи не измислена държава, а Русия, подчерта Грушко.

„Военните бюджети се нагнетяват, икономиката се милитаризира, в допълнение към конфронтационната реторика, НАТО непрекъснато повишава степента на напрежение спрямо Русия“, каза той.

Отговорното планиране на отбраната трябва да вземе предвид всички варианти и да има за цел да демонстрира безсмислието да се говори с Москва на езика на силата, каза той.

„Искам още веднъж да подчертая: не Русия, а Северноатлантическият алианс пое по пътя на конфронтацията. Именно НАТО се отказа от диалога с нас и от съвместното търсене на начини за отговор на реални, а не въображаеми заплахи и предизвикателства пред регионалната и глобална сигурност. Именно целенасочената политика на алианса доведе до мащабна криза на европейската сигурност, до разрушаване на инструментите, които я осигуряват“, заключи зам.-министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"