МВнР предупреди българите в Нидерландия и тръгналите натам

Ситуационният център на Министерството на външните работи предупреди българите в Нидерландия и пътуващите натам за предстоящи стачни действия на работниците от обществения транспорт. Очаква се стачките да доведат до затруднения при придвижването на пътниците, използващи услугите както на градския, така и на регионалния обществен транспорт из цялата страна, алармират от външното ни ведомство.  

На 10-и и 11-ти септември 2024 г. са планирани стачни действия на служителите, заети в обществения транспорт на пътници в Кралство Нидерландия. До стачката се стига, след като преговорите между Федерацията на нидерландските синдикати (Federatie Nederlandse Vakbeweging - FNV), Християнската национална синдикална федерация (Christelijk Nationaal Vakverbond, CNV), работодателите и представителите на правителството не доведоха до споразумение за удължаване на схемата за ранно пенсиониране на работниците, упражняващи тежък физически труд.

Съгласно официално оповестената информация на 10-и септември 2024 г., вторник, стачните действия ще бъдат концентрирани в градовете Хага, Ротердам и Амстердам, където автобусите, трамваите и метровлаковете, които се оперират от превозвачите HTM, RET и GVB, няма да се движат между 04:00 ч. и 08:00 ч.

На 11-ти септември 2024 г., сряда, стачните действия ще се разширят и ще обхванат не само градския, но и регионалния транспорт, като по всяка вероятност това ще доведе до затруднения в придвижването из цялата страна. Автобусите, трамваите и влаковете на компаниите Arriva, Transdev (Connexxion), Keolis, EBS, Qbuzz, както и на Нидерландските железници (Nederlandse Spoorwegen, NS), няма да се движат между 04:00 ч. и 08:00 ч.

Очаква се стачките да доведат до затруднения при придвижването на пътниците, използващи услугите както на градския, така и на регионалния обществен транспорт из цяла Нидерландия. Редовното разписание на градските и регионалните линии вероятно ще бъде възстановено едва след 09:30 ч. в двата дни на обявени стачни действия. Компаниите за градска мобилност препоръчват на пътуващите в посочения времеви диапазон да потърсят алтернативни маршрути и/или форми на транспорт, както и да предвидят повече време в сравнение с обичайното за своите пътувания. Отправя се и съвет за използване на уебсайта https://9292.nl/ (или приложението за съответната операционна система) за получаване на актуална и точна информация относно разписанията на публичния транспорт в страната.

С оглед избягване на допълнителни затруднения и забавяния при пътуванията им съветваме българските граждани, които използват градски и/или регионален обществен транспорт за придвижване в пределите на страната, да се информират предварително за възможни закъснения или отменени курсове, както и да направят допълнителни проверки за наличния транспорт малко преди заминаването. За целта нашите сънародници биха могли да следят интернет страниците на съответните превозвачи.

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Нидерландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Хага на следния номер: +31 70 350 30 51, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +31686213612. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Consul.Hague@mfa.bg. 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg. 

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"