Меган Фокс и Челентано страдат от аерофобия

Кой се страхува да лети

Упи Голдбърг видяла сблъсък на два самолета във въздуха

Бен Афлек кацнал аварийно заради горящ двигател

Дженифър Лорънс искала да скочи по време на полет

Знаменитостите са окъпани в слава и внимание, играят храбри герои, във филмите се измъкват от невъзможни ситуации благодарение на волята и свръхсилите си, но в живота те са хора като всички останали и изпитват своите страхове. Една от най-разпространените фобии сред звездите е тази към летенето със самолет, въпреки че заради работата им постоянно им се налага да пътуват на големи разстояния и обикновено го правят по въздух. Аерофобията не зависи от вида самолет, нито от класата, нито от това дали е частен – страхът си е страх навсякъде. 

Опасна хартия

Меган Фокс пие кръв, но трепери в самолет.

Гледайки Меган Фокс, никога не бихте казали, че тя може да се страхува от нещо. През 2022 г. актрисата признава, че с тогавашния й годеник, рокаджията Машин Гън Кели (Machine Gun Kelly) редовно пият кръвта си един на друг „за ритуални цели“ – до април тази година, когато актрисата обяви края на годежа си. Но се оказва, че има нещо по-силно от няколко капки кръв, което наистина кара коленете на Меган да треперят.

В интервю тя казва, че е имало момент в живота й, когато е живяла между Лос Анджелис и Ню Йорк и е летяла на всеки четири дни. Тогава страхът се настанил в нея, но красавицата бързо намерила изход. Сега, веднага щом си помисли, че нещо не е наред със самолета, тя пуска някоя от любимите си песни. Например нещо от времето на нейната младост, като „Oops!... I Did It Again“ на Бритни Спиърс. Според Фокс изборът на песен е много важен. Тя трябва да е положителна. „Просто разбирам, че това не е саундтракът към моята смърт. И това ме кара да се чувствам по-добре“, обяснява звездата.

Тя признава още нещо за себе си – че никога не е харесвала тялото си, а това се смята за психично разстройство и се нарича „телесна дисморфия“. При заболяването човек е прекалено загрижен за незначителен дефект или особеност на фигурата си. Още по-странна е фобията на звездата към хартия – тя се бои да не се пореже на краищата на листовете. Затова когато чете сценариите, държи до себе си чаша с вода и топи пръстите си, преди да обърне страницата.

У дома, до любимата

Известен аерофоб е Адриано Челентано. Това е причината, поради която прочутият певец и актьор рядко напуска родната си Италия, където вече 60 години живее с любимата си съпруга Клаудия Мори. Поради фобията си той отказва много покани за различни важни събития. Според звездата страхът му само прогресира с годините. Той все пак обича да пътешества, но не и по въздуха.

Един от големите му страхове е този от смъртта. Той може би е подклаждан още от детството му от неговата майка. Когато той се ражда, тя е на 44 години и се опасява, че при такива възрастни родители детето може да не е здраво и да не живее дълго. Адриано обаче, който оглася света на 6 януари 1938 г., е съвсем бодър, весел и с отличен апетит. Освен това е такъв палавник, че е невъзможно да го оставят без надзор.

Всички страхове плюс един

Бен Афлек разкрива терористичен заговор във „Всички страхове“.

Понякога аерофобията възниква без видима причина, но друг път е доста специфична и обективна. Така е с Бен Афлек. Когато бъдещият актьор е на 9 години, той се оказва на борда на самолет, на който един от двигателите се запалва. Ситуацията е критична, но всичко минава добре. Самолетът прави аварийно кацане. Това обаче прави огромно впечатление на детето. Оттогава Афлек се чувства разтревожен преди всеки полет.

Той се чувства несигурен и в личния си живот. Преди време актьорът проговори за алкохолната си зависимост, заради която сериозно пострада кариерата му. "Хората с компулсивно поведение, и аз съм един от тях, изпитват този вид основен дискомфорт през цялото време, който се опитват да накарат да изчезне. Опитваш се да се почувстваш по-добре с ядене, пиене, секс, хазарт, пазаруване или каквото и да било. Но това в крайна сметка влошава живота ви. След това правите повече и повече от това, за да изчезне този дискомфорт. Тогава започва истинската болка. Това се превръща в порочен кръг, който не можете да прекъснете. Поне това се случи с мен. Започнах да пия все повече и повече, когато бракът ми се разпадаше. Това беше 2015 г., 2016 г. Моето пиене, разбира се, създаде повече брачни проблеми", признава той в интервю.

Интересно съвпадение е, че Бен Афлек е в ролята на младия и амбициозен агент Джак Райън, разкрил терористичен план във филма „Всички страхове“, създаден по едноименния бестселър на Том Кланси - смразяващо и крайно вълнуващо пътуване в свят, в който страхът ескалира в параноя, а тя взема връх над човешкия разум. 

Ужас и във вода

Дженифър Анистън се бои от вода.

Дженифър Анистън никога не е обичала да лети, но през 2019 г. се случва нещо наистина ужасно. Тя и приятелите й тръгват за Мексико, за да отпразнуват 50-ия й рожден ден. По време на излитането нещо се случва: Анистън чува силен, неразбираем звук, сякаш нещо е избухнало. Най-добрата приятелка на звездата Кортни Кокс, чийто баща между другото е пилот, обаче уверява Джен, че всичко е наред.

Два часа по-късно самолетът е принуден да се върне, тъй като е открит технически проблем. По-късно се оказва, че две колела са повредени. Пилотът кръжал над летището, за да изхаби горивото и да кацне без страх от експлозия. В резултат на това Анистън и компания стигат до Мексико с друг самолет. Връщането на борда е много трудно за актрисата. Оттогава тя всеки път се вцепенява по време на полет и дори сервираният от стюардесите алкохол не й помага.

Освен от въздух, Джен се страхува и от вода. Тя изпитва ужас от гмуркането и тази фобия идва от детството й, когато за малко е щяла да се удави. По тази причина тя се страхува и от плуването.

Булчинска рокля-кошмар

Сандра Бълок снима филма „Гравитация“ не в космоса, а в самолет.

Още една знаменитост, която има страх от летене заради конкретен случай, е Сандра Бълок. Един ден през 2000 г. частният самолет, на който тя е на борда, почти се разбива: той прави аварийно кацане поради лоши метеорологични условия и ограничена видимост.

Сега Бълок е толкова предпазлива към летенето, че избира наземен транспорт, когато е възможно. Заснемането на филма „Гравитация“ 13 години след инцидента се превръща в истински тест за нея дали ще успее да преодолее страха си. Там тя играе медицински инженер в космически кораб и снимките са в самолет. „Не ми харесваше особено, но си казах, че трябва да го направя“, признава актрисата в интервю.

Оказва се, че и булчинската рокля е кошмар за Сандра Бълок. Причината за страха й не е това, което дрехата символизира, а фобията да е облечена изцяло в бяло. Дълги години тя отрича този цвят, докато в крайна сметка не решава да прибегне до професионалната помощ на психиатър.

Без секс

Дженифър Лорънс е „абонирана“ за падане на сцената.

Говорейки за своята аерофобия, Дженифър Лорънс веднъж признава, че не се страхува от самолети, а от себе си в самолета, от реакцията си. Веднъж тя скочила насред полета и извикала: „Падаме!“. Друг път я обхванал такъв ужасен пристъп на паника, че тя се втурнала към вратите на самолета, за да скочи.

„Веднъж се опитах да скоча от полет на Air France. Не мога да повярвам, че не ме арестуваха - споделя тя пред медии. - Започнах да чувствам истинска клаустрофобия. Трябваше да изляза."

Носителката на „Оскар“ признава за още няколко фобии. Като ученичка е диагностицирана със социална фобия. Депресивните и тревожни състояния успява да преодолее покрай първите си изяви като актриса. 

Макар да е смятана за секссимвол, актрисата споделя в интервю за „The Sun”, че ненавижда половия, а и какъвто и да било друг физически контакт, защото изпитва ужас от микроби. Заради фобията си тя принуждавала бившите си звездни половинки Дарън Аронофски и Крис Мартин да се изследват често, преди да прибегнат към интимни ласки.

„Обичам да предизвиквам мъжете, но не предприемам никакви действия. Винаги съм спала само с гаджетата си. Истината е, че не обичам секса, защото съм гермафоб (човек, който има фобия от бактерии – б.а.), никога не съм имала полово предавана болест. Намирам пениса за нещо опасно“, казва Лорънс.

В допълнение към това актрисата има фобия от червени килими, високи обувки и неудобни рокли. Всеки път, когато получава награда, тя изпитва ужас, че ще падне. И това наистина й се случва. Две поредни години се спъва в роклята си и се просва на стъпалата към сцената, когато отива да вземе спечеления от нея „Оскар“. Пада и по време на премиерата на последната част на „Игрите на глада“ в Мадрид.

С автобус през цяла Америка

През 2011 г. Упи Голдбърг разказва как преди около 30 години е станала свидетел на сблъсък във въздуха между два самолета. Според актрисата гледането на тази сцена е било особено страшно, защото хората в самолета са знаели какво ги очаква. „И това остана в главата ми - казва тя в интервю за CNN. - Защото имам визуална памет. Ако видя нещо, то живее в главата ми."

Говори се, че години наред Упи е пътувала от Ню Йорк до Лос Анджелис и обратно с частен автобус. Пътуването отнема 23 часа. По-късно тя обявява, че отново лети със самолети. „На някои хора им е писано да летят. Не знам дали ми е писано да летя, но сега го правя“, казва Голдбърг.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"