Медведев: Украйна може да не съществува до 2034 г.

Украйна може да не съществува до 2034 г., когато се предполага, че ще бъде приета в НАТО, не е изключено точно това да е причината за думите на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев пред руски медии.

„Не напразно генералният секретар на НАТО Столтенберг наскоро открито каза, че смята влизането на Украйна в алианса за добър сценарий... През 2034 г. Тоест никога“, каза политикът.

Медведев обясни, че дотогава лидерите на страните-членки на НАТО няма да бъдат на постовете си, „а някои няма да са на този свят“. В тази връзка заместник-шефът на Съвета за сигурност призна, че няма да има „прословута държава 404“.

Според него обещанията за влизане на Украйна в „рая на НАТО“ никога не са имали смисъл, а в крайна сметка са се оказали „празна фраза, средство за промиване на мозъка на украинския народ“. Както добави Медведев, винаги е било ясно, че Киев няма да стане член на алианса.

Той обърна внимание на факта, че още преди 2014 г. е имало „повече от достатъчно примери за неприятелски действия от страна на Киев и НАТО“. „Едно е да изградим спокойни отношения с НАТО, да се присъединим към някакви полумитични съюзи (ние също участвахме в тях, макар и без илюзии), а друго е директно да обявим желанието си да се присъединим към блока“, отбеляза Медведев.

Според него решението на втория президент на Украйна Леонид Кучма да допълни през 2003 г. доктриналните документи за националната сигурност с тезата за натовското бъдеще на Украйна е първото и много неприятно предупреждение.

Следващата стъпка беше грубото поведение на (бившия украински президент Виктор) Юшченко, който започна открито да играе по правилата на НАТО, особено по време на конфликта в Южна Осетия през 2008 г.,  като вече не оставяше никакво съмнение относно курса към интеграция в НАТО и конфликт с Русия".

„Очевидно значителна част от корумпирания  украински елит тогава наистина е вярвал в атлантическите перспективи на своята провалена страна и просто е сложил яйцата си в различни кошници, като се има предвид, че капиталът им е бил на Запад“, каза заместник-председателят на Съвета за сигурност, като отбеляза, че НАТО подхранва вярата на тези фигури „в светлото атлантическо бъдеще“, като подписва незначителни документи с тях.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"