Медици: В България няма ефективен контрол на туберкулозата

COVID-19 още е много опасен за възрастните хора

Българското дружество по белодробни болести настоява специализираните болници, в които се лекуват пациенти с туберкулоза, да получат по-голямо финансиране чрез увеличаване на държавната субсидия и заплатите. Искане за това е отправено към Министерството на здравеопазването, съобщи председателят на БДББ проф. Диана Петкова. Според нея поради хроничното недофинансиране сега лекарите и сестрите в тези болници са на предпенсионна и пенсионна възраст, а нови попълнения липсват. Ако нещата не се променят, след няколко години няма да има кой да научи младите медици на тази патология, която ще продължи да ни съпровожда, предупреди проф. Петкова. 

Макар в България да се регистрират по-малко случаи на туберкулоза, отколкото в съседни страни, след пандемията има плавен ръст, а в клиниките постъпват хора в много тежко състояние, каквито не сме виждали от години, посочи доц. Владимир Ходжев, зам.-председател на БДББ. Той и колегите му проф. Петкова и доц. Явор Иванов бяха категорични, че това се дължи на слабия контрол и липсата на ефективен скрининг на болестта. В миналото той се осъществяваше с мобилни флуорографи, сега лекарите чакат пациентите да ги потърсят, а това става, след като състоянието им се влоши и са заразили много други. Друга причина са антиваксърските настроения, въпреки че българската ваксина против туберкулоза е най-добрата в света.  Принос за ръста на заболелите имат още мигрантите, които масово не са имунизирани, както и модерните пътувания до екзотични дестинации, където върлува жълтата гостенка, обясниха специалистите при откриването на IX конгрес на БДББ в курорта Златни пясъци.

На форума присъстват водещи експерти от Европа, САЩ, Мексико, Канада, които споделят опита си с млади български лекари, а фокусът е поставен върху социалнозначимите белодробни заболявания. Сред тях  са и усложненията от COVID-19. Сегашните му разновидности не предизвикват тежки пневмонии и се понасят леко от младите хора, но за възрастните все още има сериозен риск от летален край след сърдечносъдови и мозъчносъдови усложнения.  "Виждаме такива ежедневно в болниците", каза доц. Явор Иванов и апелира българите над 70 г. да се ваксинират срещу вируса, особено ако имат придружаващи заболявания.

На конгреса бе отчетено, че лечението на белодробните болести у нас става с най-съвременните медикаменти, а достъпът на пациентите до специалисти е сред най-лесните в Европа. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, "Труд news", Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"