Медици и пациенти срещу истерията на Сербезова

Министърката се опитвала да назначи проф. Николай Димитров за шеф на “Св. Екатерина”

Дават 30 млн. лв. за апаратура и паркинг на новото крило

Медици и пациенти атакуваха телефоните на в. “Труд” за да изразят възмущението си от подготвяното от здравната министърка в оставка Асена Сербезова отстраняване на изпълнителния директор на УМБАЛ “Света Екатерина” проф. Генчо Начев. Те определиха чистката като проява на истерия и политическа немощ.

“Докога министри-еднодневки ще ще си играят със съдбите на болните, чиито надежди и живот са в ръцете на добрите лекари”. Това бе най-често задаваният въпрос. Мнозина от хората, които се обадиха се оказаха с тежки кардио проблеми. Казаха имената си, но отказаха да ги оповестяваме. Опасенията им бяха, че може де имат проблеми в бъдеще, заставайки в защита на проф. Генчо Начев.

Разговаряхме и с Георги Пеев от Хасково, единственият българин с трансплантирани бъбреци и сърце. “За мен като пациент е изключително важно болниците да бъдат управлявани така, че да има повече ресурс, за това за което са създадени. Проф. Начев го направи - новото крило, където ще се правят и трансплантациите ще събере лекарите, които сега са в Националната кардиология и още специалисти. Хубаво е, че ще има един модерен блок за операции и трансплантации. Това няма как да стане без пари. И аз да съм директор ще искам пари. Нелогично е директор на болница да бъде тормозен затова, че иска пари да направи болницата по-добра”, коментира Пеев.

Докторите в парламента обявиха, че за втори път се гласуват необходимите 30 млн. лв. за дооборудване на новата сграда към болница “Света Екатерина”. Казаха и че го правят за втори път, защото финансовият министър Асен Василев отказал да даде парите, независимо, че били предвидени в сегашния бюджет. Депутати коментираха, че за наследник на проф. Генчо Начев, Сербезова щяла да предложи проф. Николай Димитров, който обиколи доста лечебни заведения - беше за кратко шеф на Националната кардиология, след това бе в МБАЛ “Доверие”, а доскоро работеше в болница “Сърце и Мозък”.

Проф. Любен Тотев, ректор на МГУ (2011-2019 г.): Ако го няма Генчо Начев, я няма и болница „Света Екатерина“

Генчо Начев е великолепен специалист, великолепен човек, който ако бъде отстранен, това значи болницата “Света Екатерина” да я няма. Няма да я има и тази световнобезизвестна Сербезова след 2 седмици и да не се прави на змия, която хапе преди умиране. Това не е работа на една, не знам колко е и, администраторка, колко е кадърна и като лекар, след като става политик. Защото политици стават неграмотните хора, специалистите като Генчо Начев не стават политици, защото умеят да лекуват хората. А такива като Сербезова могат да ходят на острови, да си прекарват много хубаво с любимите си, и да не се занимават със съдбите на хората. Защото Генчо Начев е излекувал толкова много хора, на толкова много хора е дал втори живот, че тази министърка няма право да седи на един километър от него. Тези, пришълци в управлението, дошли тук да крадат, да си взимат чуковете, да си отиват, кой в Канада, кой където иска, и да престанат да тормозят българското общество.

Проф. Виктор Чучков, пианист и композитор: Голям професионалист с добър екип

Професор Генчо Начев е блестящ професионалист с много добър екип. Преди седем години успешно ми смени аортната клапа - когато беше видял изследванията ми каза, че веднага трябва да бъда опериран.

Това стана по Здравна каса, в болницата не са ми искали никакви пари. Благодарение на него аз успях след това да възстановя моята концертна и творческа дейност. Не съм имал възможност лично да общувам повече с него след това и да му благодаря, но знам, че като лекар е безспорен професионалист.

Проф. Георги Паскалев, бивш ректор на МУ-Пловдив: Няма по-добър, с когото да сменят Генчо Начев

Ако трябва да бъде сменен Генчо Начев, трябва да го сменят, с някого, който е поне два пъти по-добър от него. А така или иначе в момента няма такъв, и като човек, и като специалист. Аз ще ви кажа само едно негово качество - аз съм хирург и знам какво е. На Генчо Начев довечера може да му се обадите, в 2 и половина през нощта, без да има вашето име и номер, той става и отговаря. Не за първи път се убедих в това. Той е изключителен човек и ако някой си позволява с лека ръка да прахосва един професионален интелект, защото в България те са все по-малко, не виждам защо. Защо - Генчо Начев е в прекрасна физическа форма, виждаме се с него, чуваме се, и аз не мисля, че е направил години и че трябва да бъде сменен. Но кой ще е другият - няма такова име, няма такъв, познавам ги всички, и хирурзи, и кардиохирурзи. Бил съм пациент на Генчо Начев, оперирал ме е, знам човещината, която носи, знам професионалните му качества и не само аз, а и много други. Аз съм много огорчен, явно министърката няма друга работа. Всичко оправихме, остана Генчо Начев да пречи на министерството на здравеопазването или на някой друг - защо? Болницата ли не върви или нещо друго?

Акад. Владимир Овчаров, бивш ректор на МУ-София: Блестящ кардиохирург, спасил ми е живота

Блестящ кардиохирург две мнения по въпроса няма. Оперирал ме е, спасил ми е живота. Емоционално съм абсолютно “за”, но защо е станало, стана дума в средите вече, че е Генчо Начев ще бъде отстранен. Това е име, което тежи навсякъде и в България, и в чужбина. Не знам какъв повод са намерили, какви са механизмите и назначили ли са друг на негово място.

Илиана Раева: Прекрасен човек, умее да комуникира с болните

Когато чуеш името Генчо Начев, единственото усещане е за един изключително голям професионалист. Не само с майка ми, която той оперира и върна към живота. Но с приятелите и хората, на които съм го препоръчала. Изключително отзивчив! Не коментирам професионалните му качества - едно от най-големите светила в областта на кардиологията. Прекрасен човек, който умее до комуникира с болните!

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"